KRAH

SLOM SDP-ove PODRUŽNICE U POŽEŠKO-SLAVONSKOJ ŽUPANIJI Rastrgali ih sukobi, ogranak se doslovno raspao, otkazani i unutarstranački izbori

 CROPIX

Požeško-slavonski SDP doslovno se raspao. Nakon što je stranku napustio dugogodišnji predsjednik tamošnje organizacije Zdravko Ronko, a zajedno s njim još šest, sedam SDP-ovaca, slijedilo je izbacivanje iz SDP-a kandidatkinje za njegovu nasljednicu Tamare Puač, što je bio okidač za ostavke više od polovice članova tamošnje izborne komisije. Stoga su u stranačkoj središnjici na zagrebačkom Ibleru odlučili raspustiti tu organizaciju.

Postupak izbora novog vodstva u ovoj slavonskoj županiji je obustavljen, organizacija će se rasformirati, a za povjerenika bi bio imenovan glavni tajnik stranke Nikša Vukas.

U izjavama koje je davao u povodu izlaska iz SDP-a Ronko je istaknuo da se na taj potez odlučio jer aktualni predsjednik SDP-a Davor Bernardić ne vodi dobro stranku te je dodao da će kao saborski zastupnik podržati HDZ-ovu Vladu na čelu s Andrejem Plenkovićem. Odmah nakon njega u sukob s Bernardićem ušla je Tamara Puač koja tvrdi da njen protukandidat na izborima za predsjednika(cu) županijske organizacije, Mitar Obradović, ne ispunjava uvjete za tu dužnost, a to je najmanje pet godina stranačkog staža. Uložila je prigovore svim stranačkim tijelima, pisala saborskim zastupnicima, tražila upravni nadzor, no svi su se oglušili na njen prigovor pa je na kraju protiv Davora Bernardića kao predsjednika stranke, Nikše Vukasa kao glavnog tajnika i protiv članova izborne komisije podnijela kaznenu prijavu za djelo krivotvorenja isprave. Puač tvrdi da je Obradović kandidat kojeg protežira Bernardić i njegovi bliski suradnici te da pritom zanemaruju pravila i činjenice koje nisu na strani favorita predsjednika SDP-a.

Čim je taj naslov osvanuo na naslovnici Slobodne Dalmacije, Bernardić je na Predsjedništvu SDP-a tražio da se Puač izbaci iz stranke i za to je dobio većinu članova Predsjedništva. No, nakon što je Puač izbačena iz SDP-a, od sedam članova Županijske izborne komisije njih četiri su dala ostavke. Zbog toga nije bilo moguće nastaviti izborni proces i izabrati predsjednika požeško-slavonskog SDP-a pa su izborni poništeni, a organizacija raspuštena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:42