(NE)OČEKIVANA ODLUKA

Slovenci će produljiti nadzor granice s Hrvatskom za još pola godine!

Prijedlog da država od ponedjeljka produlji privremeni unutarnji nadzor na granicama s Hrvatskom i Mađarskom za još 20 dana predložila je policija

Bregana

 Damir Krajac/Cropix

Slovenska vlada je na sjednici u četvrtak produljila privremeni nadzor na granicama s Hrvatskom i Mađarskom za 20 dana, a nakon isteka tog razdoblja planira ga produljiti do ljeta 2024, prenose slovenski mediji.

Slovenija je privremeni nadzor uvela 21. listopada, a na današnjoj sjednici odlučila je da će zbog međunarodnih okolnosti, ponajprije ratova na Bliskom istoku i u Ukrajini, te posljedičnog pogoršanja sigurnosne situacije u Europi, po isteku dosadašnje mjere od 22. prosinca nadzor granice produljiti za još šest mjeseci, do ljeta 2024.

Kako prenose mediji, Slovenija je zbog trenutnih svjetskih sigurnosnih uvjeta 18. listopada povisila procjenu terorističke ugroženosti na srednju razinu, a ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar upozorio je da bi zbog ratova na Bliskom istoku i u Ukrajini stupanj opasnosti mogao brzo porasti.

"Režim kontrole zasad ostaje na snazi, a stvar je policije kakav će sustav uspostaviti, zasad djeluje selektivno", rekao je Poklukar dodajući da se kontrole, osim zbog terorističke opasnosti, nastavljaju i zbog sprečavanja ilegalnih migracija.

Policija je priopćila da je ove godine zabilježila 52.506 nezadovoljenih prijelaza granice, od čega je velika većina na granici prema Hrvatskoj. Povećani broj prelazaka zabilježen je osobito u srpnju, kolovozu i rujnu, a u listopadu se, nakon donošenja prve uredbe o kontrolama, situacija stabilizirala. Od uvođenja nadzora u listopadu zabilježeno je 3709 nedozvoljenih prelaza granice, najviše na granici s Hrvatskom, prenose mediji.

Vlada je zadužila ministarstvo vanjskih poslova da o produljenju nadzora granice obavijesti države članice EU-a i Europsku komisiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. veljača 2024 23:26