VELIKA ŠKRTICA

Slovenci godinama testiraju hrvatske proizvode. Svi su im loši i osrednji, samo jedan im je baš dobar

Testiranje proizvoda jedan je od važnijih načina skrbi o potrošačima i ona se provode na razini mnogih europskih zemalja

Hrvatski proizvodi

 Jutarnji List/

Najmanje desetak domaćih proizvoda proteklih je godina prošlo testiranje kvalitete koje provodi slovenska udruga za zaštitu potrošača Zveza potrošnikov Slovenije, no čini se kako naši susjedi baš i nisu pretjerano oduševljeni kvalitetom i da se vrlo rijetko dogodi da je neki hrvatski proizvod najbolji u kategoriji testiranih.

Dapače, dosad se to dogodilo samo s jednim takvim proizvodom, većina ih je na testiranju dobila srednju ocjenu, a bilo je i nekoliko slučajeva da je domaći proizvod ocijenjen najgorim ili drugim najgorim u kategoriji.

Među dosad testiranim proizvodima, mi smo ih izdvojili šest, a u kratkom videu Velike škrtice možete provjeriti kako su Slovenci ocijenili kvalitetu Franck turske kave, Zdenka kajmaka, Zvijezda Francuske salate, Dukatos jogurta, ABC sira i Ledovog smrznutog lososa, kao i kojeg su proglasili najboljim, a kojeg najgorim u kategoriji.

Inače, testiranje proizvoda jedan je od važnijih načina skrbi o potrošačima i ona se provode na razini mnogih europskih zemalja, no Hrvatska ih uglavnom ne obavlja, izuzev sudjelovanja u nekim projektima koji se financiraju kroz rad europske krovne udruge za zaštitu potrošača BEUC. Naši susjedi Slovenci tu su zato napredniji - sve testiranja provode prema pravilima međunarodne organizacije ICRT (International consumer research&testing), a to porazumijeva da su ona anonimna, da se obavljaju u akreditiranim laboratorijima, provode se neovisno o proizvođačima i bez njihova utjecaja, a prilikom testiranja se uglavnom kvalitetu ocijenjuje i prema znatno strožim kriterijima nego što je to inače propisano.


Imate prijedlog za veliku škrticu?

Pišite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Uključite se u Facebook grupu Velika škrtica, povežite se s najvećom zajednicom potrošača I saznajte odgovore na sva pitanja o kojima drugi šute.

image

Velika škrtica

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:16