NOVI UPIT, ISTI ODGOVOR

SLOVENCI PRIPREMAJU JAVNOST NA MOGUĆE PROBLEME Ponudu za nastavak arbitraže o granici sa Slovenijom odbila i nova hrvatska Vlada

Davor Ivo Stier i Karl Erjavec
 Tomi Lombar / Delo / Hanza Media

Hrvatska je odbila nastavak arbitražnog postupka oko granice sa Slovenijom, dok je Ljubljana spremna na novu raspravu uz napomenu da je svoje argumente detaljno podnijela 2014., piše slovenski Dnevnik.

Naime, prema izvorima Dnevnika, Arbitražni sud za rješavanje graničnog spora između Hrvatske i Slovenije nedavno je ponovno upitao obje strane žele li nastaviti postupak, te tvrde da se Ljubljana izjasnila za nastavak i očekuje presudu, a Zagreb ostaje pri odluci o izlasku iz arbitraže. Slovenski Dnevnik smatra kako su ovim upitom arbitri novoj hrvatskoj Vladi željeli dati novu priliku da se uključi u arbitražni postupak, ali s obzirom na stav Zagreba, to je teško očekivati, zaključuje slovenski tisak.

Uostalom, to se jasno vidjelo i za nedavnog susreta slovenskog i hrvatskog ministra vanjskih poslova u Ljubljani. Tada je hrvatski ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier jasno poručio kako je arbitražni postupak za Hrvatsku prošlost, dok je slovenski ministar Karl Erjavec inzistirao na nastavku arbitraže te je iznio nadu da će Europska komisija pritisnuti Hrvatsku da promijeni mišljenje.

Hrvatska je odustala od arbitraže kada su javno objavljeni nedopušteni telefonski kontakti tadašnjeg slovenskog arbitra Jerneja Sekoleca sa slovenskom dužnosnicom u ministarstvu vanjskih poslova Simonom Drenik. Slovenski mediji tvrde kako njihove razgovore nisu tajno snimili Amerikanci nego njemačka tajna služba BND.

Slovenskom Dnevniku to su potvrdili izvori u slovenskoj tajnoj službi. Zanimljivo da slovenski mediji svoju javnost već pripremaju na moguće probleme s Hrvatskom ako arbitražni sud usvoji argumente Slovenije. Tako navode kako bi do problema moglo doći na kopnenim prostorima koji su sada pod kontrolom hrvatske policije te posebno upozoravaju na mogućnost izbijanja incidenata u Piranskom zaljevu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:34