SLOBODNO KRETANJE

Slovenci se pripremaju za ulazak Hrvatske u Schengen: ‘Hrvati, jednu stvar ne smijete zaboraviti‘

Ulazak Hrvatske u schengenski prostor 1. siječnja ne donosi samo brojne promjene za hrvatsku već i slovensku policiju

Granični prijelaz Bregana

 Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Ulazak Hrvatske u schengenski prostor 1. siječnja ne donosi samo brojne promjene za hrvatsku već i slovensku policiju o čemu je za mariborsku "Večer" govorio Tomaž Pavček, iz Sektora granične policije Uprave uniformirane policije. I slovenski policajci koji su sada kontrolirali granicu premjestit će se u policijske postaje radi provedbe kompenzacijskih mjera.

Iako na granici više neće biti kontrole, Pavček je upozorio da putnici u Sloveniji i dalje moraju imati identifikacijske isprave bilo u obliku osobne iskaznice ili putovnice. Početkom godine policija će započeti i s aktivnostima uklanjanja potrebne infrastrukture, a dok se ona ne ukloni, upravitelji cesta će osigurati podizanje rampi s odgovarajućim svjetlosnim oznakama, te stazama kojima se prelazi granica. Također će biti primjereno označene nadstrešnice graničnih prijelaza.

Kao primjer, Pavček je naveo granični prijelaz Obrežje, gdje se predviđa otvaranje po dva prometna traka u svakom smjeru. Osim dijela koji onemogućuje nesmetano odvijanje prometa, ostala je infrastruktura na jedanaest graničnih prijelaza koje je Policijska uprava prepoznala kao strateške jer se prostiru na cijeloj granici i preko njih prolazi najveći broj putnika. To su prijelazi Sečovlje, Starod, Jelšane, Dragonja, Obrežje, Metlika, Petrina, Petišovci, Gruškovje i Zavrč. Na manjim graničnim prijelazima, kakav je primjerice na Bregani s hrvatske strane i Slovenska Vas, koji je poznatiji kao "mala Bregana", infrastruktura će biti potpuno uklonjena.

Oko 1400 policajaca koji su bili na granici bit će premješteno u policijske postaje za provođenje kompenzacijskih mjera, ali će većina njih nastaviti raditi u pograničnom području. Svaka policijska uprava imat će jednu postaju za protumjere. U upravama koje graniče s Hrvatskom bit će posebne skupine za provedbu kompenzacijskih mjera, a postojat će ukupno dvadesetak policijskih postaja za kompenzacijske mjere.

Pavček uvjerava da nitko od policajaca neće ostati bez posla, ali će posebno oni s petim stupnjem obrazovanja morati na doškolovanje. Šestu razinu obrazovanja mora steći oko 280 službenika državne granične policije. Početkom godine prestaju i mješovite ophodnje policajaca i pripadnika Slovenske vojske, jer je Generalna policijska uprava ocijenila da suradnja više nije potrebna. Nastavit će se mješovite ophodnje s hrvatskim policajcima. Danas je na graničnom prijelazu Rupa upriličen posljednji zajednički sastanak hrvatskih i slovenskih graničnih policajaca, koji će i dalje nastaviti suradnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:00