PROBLEM MIGRANATA

Slovenci uvode policijske punktove kraj granice s Hrvatskom!

Razlog je sve veći broj ilegalnih migranata koji iz Hrvatske odlaze na Zapad

Ilustrativna fotografija

 Ivana Nobilo/Cropix

Po uzoru na Italiju, Slovenija namjerava pooštriti granične kontrole zbog ilegalnih migracija, prenosi N1 Televizija.

Kako neslužbeno doznaje 24ur, slovenska policija namjerava odmah nakon graničnih prijelaza postavila punktove na kojima može sigurno zaustavljati vozila, i to na sljedećim mjestima: kod željezničkog nadvožnjaka u mjestu Rigonce u blizini prijelaza Harmica, na punktu Trnovec kod Metlike, Obrežje kod Kalina, ali i na granici prema Italiji – u mjestima Rakitovec, Podgorje i Sočerga na području PU Koper.

Iza graničnog prijelaza Obrežje, najvećeg cestovnog prijelaza Hrvatske i Slovenije, policija je organizirala motrenje.

Slovenska je policija rekla da je nakon ulaska Hrvatske u Schengenski prostor porastao broj migranata koji preko tzv. zapadnobalkanske rute ilegalno ulaze u Sloveniju.

Slovenska je policija od početka godine do kraja kolovoza obradila 36.137 ilegalnih prelazaka državne granice između Slovenije i Hrvatske. U istom razdoblju prošle godine, obrađen je 13.601 neovlašteni ulazak.

Slovenci su dodali da diljem Europe raste broj ilegalnih prelazaka granice.

N1 Televizija piše da Austrija već dulje vrijeme proširuje graničnu kontrolu i sa Slovenijom i s Mađarskom.

Europska agencija za zaštitu granica Frontex najavila je prije nekoliko dana da će zbog nedavnog povećanja broja migranata koji pristižu na otok Lampedusa pojačati podršku Italiji.

Portal 24ur navodi da su žitelji slovenskih općina koje se nalaze blizu slovensko-hrvatske granice rekli da schengenski sustav u Hrvatskoj "očito ne funkcionira". Oni traže da se pojača policijski nadzor granice te da se odustane od uklanjanja ograde koja je na nju postavljena.

Portal navodi i da je glavni ravnatelj slovenske policije Senad Jušić pozvao hrvatskog kolegu Nikolu Milinu da pojača mješovite ophodnje na području Policijske postaje Brežice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 17:21