ZABRANA PRODAJE VINA

'SLOVENCI VAM NE MOGU NIŠTA, ZANEMARITE EU I KRIVU ODLUKU O ZABRANI TERANA' Stručnjak iz Italije

U Udruzi Vinistra slovenski su potez nazvali sramotnim i najavili borbu

Nakon prvotnog šoka prouzročenog viješću da domaći vinari ne mogu prodavati teran na tržištu Europske Unije, a od 1. srpnja ni u Hrvatskoj kao članici EU, jer ga je Slovenija zaštitila, proizvođači tog autohtonog istarskog vina krenuli su u protuofenzivu.

U pomoć su pozvali Brunu Augusta Pinata, vodećeg talijanskog stručnjaka za vinogradarstvo, člana Nacionalne akademije vinogradarstva i vinarstva, člana više međunarodnih komisija za zaštitu sorti vina te Nacionalnog koordinacijskog odbora za certificiranje trsova.

Njegov je stav, kako je potvrdio u eksluzivnom razgovoru za Jutarnji list, da slovenska zaštita terana nema apsolutno nikakvu pravnu utemeljenost, a samim time ni snagu.

'TERAN ĆEMO POKUŠATI ZAŠTITITI ZAJEDNO S ITALIJOM I SLOVENIJOM' Ministar Jakovina o istarskom vinu

Izmišljanje nove regije?

- Vinari u Hrvatskoj ne moraju se bojati jer Slovenija naprosto ne može zaštititi teran. Vina se, naime, štite po geografskom porijeklu pa bi Slovenija teran mogla zaštititi samo kada bi imala regiju koja se tako zove. No, kako u Sloveniji nema regije pod tim imenom, oni mogu zaštititi isključivo nešto što bismo nazvali, recimo, slovenski teran, a vi onda možete zaštititi istarski teran. Ali,svatko drugi u Europi može bez problema prodavati neki drugi teran, jer se radi o rasprostranjenoj vinskoj sorti - izjavio je Pinat. Primjerice, mnoga su pjenušava vina koja se prodaju diljem Europe i svijeta, ali samo je vino iz francuske regije Champagne - šampanjac, jer nosi ime regije. Pinat u šali preporučuje Slovencima da, ako žele zaštititi teran, nazovu neku svoju regiju imenom te popularne vinske sorte.

Vinarskoj udruzi Vinistra poslao je opširno pismo s pravnim tumačenjima slovenskog poteza, rekavši kako EK mora primjenjivati ista pravila na sve zemlje članice.

Pinat stoga ne razumije nedavnu izjavu Rogera Waitea, glasnogovornika Europske komisije za poljoprivredu, da Hrvatska ne može na europskom tržištu prodavati teran jer se radi o sorti koja je oznakom izvornosti priznata kao slovensko vino.

Takva izjava iznenadila je i Talijane, jer i oni, iako u znatno manjoj količini nego istarski vinari, proizvode teran.

'PROŠEK NEĆEMO MOĆI PRODAVATI POD TIM IMENOM' Ministar Jakovina u Saboru za probleme s prošekom optužio HDZ

- Odgovorno tvrdim da takvu slovensku ‘zaštitu’ treba potpuno ignorirati i da će talijanski vinari postupiti upravo tako, jer je nemoguće zaštititi sortu koja nije imenom vezana uz ime regije - rekao je Pinat.

Pa oni teran i nemaju!

U Udruzi Vinistra izuzetno su iznenađeni potezom slovenskih kolega koji nazivaju “sramotnim”. Kažu da je očito došlo do propusta pregovarača iz bivše i aktualne vlasti, koji su Sloveniji dopustili da povuče tako apsurdan i pravno neutemeljen potez.

Član Nadzornog odbora Vinistre i jedan od proizvođača autohtonog istarskog terana, Franc Arman, rekao je kako je neizvjesno što će se dalje događati, ali, dodao je, od borbe za teran neće odustati. Vinistra ne bi imala ništa protiv kada bi Slovenija zaštitila Kraški teran, a Hrvatska Istarski teran, no sve do prije nekoliko dana nije bilo nikakve naznake da takve tendencije u Sloveniji uopće postoje.

- Zar bi bilo moguće da Francuska, primjerice, zaštiti Chardonnay, pa da nitko na svijetu ne može saditi tu lozu i prodavati to vino? - upitao je Arman. Dodao je kako Slovenci u najvećem broju slučajeva uopće nemaju teran, nego vrlo sličnu, ali opet i vrlo različitu, sortu refošk, koju onda podvaljuju svojim potrošačima kao teran. U njegovoj vinariji teran čini 80 posto proizvodnje, a vina su mu nagrađena i na međunarodnim izložbama.

20 godina brendiranja

- Mi u Istri na tom brendu radimo više od dvadeset godina, uspjeli smo da se za teran čuje diljem Europe. Jako smo razočarani zbog svega ovoga, to je sramota naših slovenskih kolega - zaključio je Arman.

Njegov sin Oliver, koji je također godinama u vinarstvu, ističe da će istarski vinari poslušati savjet Brune Pinata i posve ignorirati slovensku “zabranu”.

- Naravno da ćemo i dalje prodavati teran, samo da vidim tko nam to može zabraniti. No, nijedan slovenski vinar iz kraške regije na sajmovima više od mene neće dobiti ni čašu vina. Bezobrazni su - najozbiljnije je zaprijetio Arman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 23:26