PROBLEMI NA GRANICI

Slovenci zabranili ulaz Riječaninu koji bolesno dijete mora voditi na terapiju: ‘Na sto smo muka‘

Iz slovenskog veleposlanstva poručili su da neće uvažiti ni negativni test na koronu
Granični prijelaz Macelj
 Željko Hajdinjak/Cropix

Slovenija je zabranila ulazak u zemlju ocu koji je svoje dijete, koje ima i slovensko državljanstvo, trebao sljedećeg ponedjeljka odvesti na zdravstvenu terapiju u tu zemlju, piše Novi list.

Iz slovenskog veleposlanstva u Zagrebu poručili su da u njegovom slučaju kao hrvatskom državljaninu neće uvažiti ni negativni PCR test na koronavirus, već samo ako se u Sloveniji podvrgne 14-dnevnoj samoizolaciji – kazao je Riječanin koji je s djetetom i suprugom, također slovenskom državljankom, trebao dijete autom odvesti na terapiju i prijaviti boravak tijekom liječenja.

Cijela obitelj sada je na sto muka, jer za razliku od oca, majka i dijete sa slovenskim državljanstvom mogu ući u Sloveniju i bez obaveze karantene i testiranja.

Otac je do neugodne odbijenice slovenskog veleposlanstva došao nakon što se kod njih raspitivao za detalje ulaska i boravka u zemlji s obzirom na pooštreni režim i činjenicu da je Slovenija Hrvatsku stavila na 'žutu listu' opasnosti od zaraze koronavirusom.

Prema odluci slovenske vlade, piše dalje Novi list, otac je trebao ući u kategoriju izuzetaka od karantene s obzirom da su razlozi ulaska u Sloveniju zdravstvene prirode, a takav izuzetak ide uz obavezno predočavanje negativnog testa na koronavirus ne starijeg od 36 sati.

Nakon što je Hrvatsku susjedna Slovenija stavila na tzv. žutu listu opasnosti od zaraze koronavirusom, preko društvenih mreža i na adrese domaćih medija sve češće stižu pritužbe hrvatskih građana o neugodnostima koje doživljavaju i na samoj slovenskoj granici.

Sličnih neugodnih problema na slovenskoj granici imala je i Riječanka koja je željela posjetiti kćer u Austriji i u Sloveniji je bila samo u tranzitu, o čemu smo ranije pisali.

- Kad me slovenski policajac pitao gdje idem, odgovorila sam mu da sam u tranzitu i da idem kod kćeri u Austriju. Na to mi je odgovorio da nije vrijeme za vozikanje i ispijanje kavice u Sloveniji i zatražio od mene dokaz da idem kod kćeri - rekla je čitateljica.

Sljedeći zahtjev slovenskog policajca ju je šokirao.

- Imate li negativan nalaz na Covid-19 - pitao ju je slovenski policajac. “Ali ja sam u tranzitu”, odgovorila mu je.

To slovenskog policajca nije previše dirnulo.

- Morate imati nalaz i dokaz da idete u Austriju - bio je uporan.

- Onda je počelo gotovo polusatno natezanje. Nudila sam mu da nazove moju kćer u Austriju, pokazivala stvari koje vozim, govorila da kćer nisam vidjela šest mjeseci. Na kraju je popustio, ali uz napomenu: ‘Ovo vam je posljednji put’, ispričala nam je Riječanka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:06