GRANIČNI SPOR

SLOVENCIMA STIGAO NOVI LEDENI TUŠ IZ BRUXELLESA U Ljubljani izvan sebe jer je Juncker ignorirao svoju pravnu službu i stao uz Hrvatsku oko arbitraže

 
 Goran Šebelić / HANZA MEDIA

Glasnogovornik Europske komisije Margiritis Schinas ponovio je u ponedjeljak da nije postojala pravna obveza za Komisiju da zauzme stajalište o slovenskoj tužbi u slučaju arbitraže s Hrvatskom i da Komisija ne želi komentirati svoje interne dokumente, poput mišljenja pravne službe prema kojem Hrvatska krši europsko pravo zbog toga što ne prihvaća arbitražu.

"Članak 259. ne predviđa pravnu obvezu za Komisiju da dade mišljenje. Podsjećam da ranije u četiri od osam slučajeva koji su se pozivali na članak 259. Komisija nije dala svoje mišljenje. O tome se raspravljalo na kolegiju povjerenika 4. srpnja nakon prezentacije glavnog direktora pravne službe.

Ponavljam i da nikada ne komentiramo interne dokumente Europske komisije, posebice kada ih ima puno", rekao je Schinas odgovarajući na pitanje slovenskih novinara zašto Komisija i njezin predsjednik Jean-Claude Juncker nisu prihvatili mišljenje pravne službe i zašto se o tome nije raspravljalo na kolegiju.

Na dodatni upit novinara ima li izgleda da kolegij povjernika ponovno o tome raspravlja, kao što to, po tvrdnji novinara, tvrdi slovenska povjernica Violeta Bulc, Schinas je odgovorio niječno.

"Već sam rekao da je Komisija već raspravljala i ne vidim da se planira ponovna rasprava", rekao je Schinas.

Slovenija je u ožujku ove godine, pozivajući se na članak 259., uputila pismo Europskoj komisiji s prijedlogom pokretanja tužbe protiv Hrvatske zbog nepoštivanja arbitražne odluke o granici nadajući se da će imati Komisiju na svojoj strani u namjeravanoj tužbi zbog nepoštivanja arbitražne odluke o granici.

Prema proceduri predviđenoj člankom 259., prije nego što jedna država članica pokrene postupak protiv druge članice prvo se mora obratiti Europskoj komisiji s takvim prijedlogom. Komisija ima tri mjeseca za odgovor na taj prijedlog. Komisija može prihvatiti prijedlog i onda ona preuzima tužbu, a ako ne prihvati prijedlog ili uopće ne odgovori, država članica koja tuži može sama podnijeti tužbu pred Sudom EU. Slovenija je to i učinila i podnijela tužbu pred Sudom EU u Luksemburgu.

Sredinom srpnja Komisija je objavila da je odlučila ostati po strani hrvatsko-slovenskog graničnog spora, da se neće očitovati na slovenski podnesak da Hrvatska krši pravo Europske unije neprovođenjem arbitražne odluke koju ne priznaje te rekla da dvije članice EU trebaju naći rješenje za spor u prijateljskom duhu.

"Ostajemo pri našoj već poznatoj poziciji da rješenje treba pronaći u našim dvjema članicama i Europska komisija ostaje spremna pomoći u tome", izjavio je sredinom srpnja glasnogovornik Komisije Margiritis Schinas.

"Postupak predviđen člankom 259. Ugovora EU predviđa traženje prijateljskog rješenja", kaže Schinas, dodajući da će Komisija nastaviti djelovati "kao pošteni posrednik" kako bi se došlo "do takvog prijateljskog rješenja".

Ovih je dana njemački tjednik Der Spiegel objavio članak, koji je izazvao golemu pozornost u Sloveniji. Der Spiegel je objavio mišljenje pravne službe Europske komisije u kojemu se potvrđuju slovenski navodi da je arbitražna presuda obvezujuća i za Hrvatsku, da ona nije pravovaljano istupila iz arbitraže te da se je i Europska komisija trebala pridružiti slovenskoj tužbi pred Sudom EU u Luksemburgu u kojoj Slovenija nastoji dokazati da neprovođenje arbitražne odluke znači hrvatsko kršenje europske pravne stečevine.

Hrvatska to negira i arbitražni postupak zbog postupanja Slovenije tijekom arbitriranja smatra nepovratno kompromitiranim procesom.

U Sloveniji i dalje oštre kritike Komisije i Junckera

Slovenski političari i u ponedjeljak su oštro reagirali na neprihvaćanje mišljenja pravne službe Europske komisije prema kojemu je Slovenija u pravu u arbitražnom sporu s Hrvatskom.

Nakon što je mišljenje pravne službe Komisije tijekom vikenda objavljeno u Spiegelu oštro je reagirao cijeli politički vrh Slovenije, a ministar vanjskih poslova i bivši premijer Miro Cerar kazao da objavljeno pravno mišljenje pokazuje kako "Europska komisija nije obavila svoju ulogu čuvara ugovora EU", što je po njegovu mišljenju trebala učiniti i pridružiti se tužbi Slovenije zbog hrvatskog neprovođenja arbitražne odluke.

U ponedjeljak je reagirao i predsjednik vanjskopolitičkog odbora u parlamentu Matjaž Nemec rekavši da Spiegelovi navodi "dovode u pitanje vjerodostojnost" Unije.

Izniman je slučaj da Komisija ne uvaži mišljenje svoje pravne službe, a otkriće dokumenta pokazuje da je u arbitražnom slučaju i reakciji Komisije povezanost hrvatskog premijera i predsjednika Komisije bila iznad vladavine prava, kazao je Nemec, dodavši da Juncker i Plenković dolaze iz iste političke obitelji Europskih pučana (EPP), čime je Komisija u tom slučaju "stranačke interese i interese pojedinih država" stavila iznad EU kao cjeline i svih država članica.

Cerar: otkriće Spiegela pokazuje da Slovenija može provoditi arbitražno rješenje

Hrvatska je dužna implementirati arbitražnu presudu o granici, kazao je u ponedjeljak slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar, osvrćući se na pisanje njemačkog Spiegela koji je tijekom vikenda objavio stajalište pravne službe Europske komisije u vezi zahtjeva Slovenije da se Bruxelles pridruži tužbi Slovenije protiv Hrvatske u vezi s neprovedbom arbitražnog rješenja.

"Hrvatska je dužna provesti presudu arbitara i neprovođenjem odluke sudaca krši međunarodno pravo i pravo Europske unije", ustvrdio je Cerar u izjavi za novinare.

Dodao je da Slovenija ima pravo da "u okviru svojih granica ostvaruje svoja suverena prava", referirajući se na tužbu slovenske vlade pod njegovim ranijim vodstvom, u kojoj se tvrdi da odluka Hrvatske da ne provede presudu arbitara u Savudrijskoj vali onemogućava provođenje zajedničke europske ribolovne politike u dijelu zaljeva koji je bio predmetom spora.

Mišljenje komisijine pravne službe koju je objavio Spiegel potvrđuje ono što je Slovenija navela u svojoj tužbi protiv Hrvatske, iz tog mišljenja jasno slijedi da arbitraža važi za cijelu Europsku uniju, kazao je Cerar.

"Slovenija ima pravo implementirati arbitražnu presudu, ona je poštuje i nadležna je da u granicama svoje suverenosti, u okviru svojih granica, provodi suverena prava", kazao je Cerar u Ljubljani.

Arbitražna je presuda po njegovim riječima obvezujuća i to bi bila čak i da Slovenija nije tužila Hrvatskzu sudu EU-a, a Slovenija tužbom želi "dodatno dokazati" da Hrvatska neprovođenjem presude "krši pravo EU-a", dodao je novi šef slovenske diplomacije, pojašnjavajući da je tužbom izvršen dodatni pritisak na Hrvatsku kako bi ona arbitražnu presudu prihvatila i implementirala.

Jedina opcija po kojoj bi Slovenija mogla pristati na povlačenje tužbe da Hrvatska donese odluku da će arbitražu poštovati i primijeniti jer bi u tom slučaju tužba postala bespredmetna, naveo je Cerar, a kritizirao je i ponašanje Europske komisije u vezi s arbitražnim sporom, ocjenjujući da je nenačelan i pristran.

To što Europska komisija nije niti stavila na dnevni red mišljenje svoje pravne službe o arbitraži morat će pojasniti odgovorni u Bruxellesu, rekao je Cerar, dodavši da je odluku u vezi s mišljenjem pravne službe o arbitraži donio predsjednik Komisije Juncker jer se radilo o njegovoj "autonomnoj odluci" koja je inače u Sloveniji doživjela brojne kritike prijašnje Cerarove i sadašnje Šarčeve vlade.

Slovenija se ne može neposredno miješati u rad Europske komisije, ali može i dalje ustrajno izražavati svoja stajališta, kazao je Cerar, dodavši kako "Europska unija stoji ili pada na vladavini prava", odnosno da je Komisija u slučaju Hrvatske napravila opasan presedan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 00:25