POVREDA GRANIČNE CRTE

Slovenija: Cerar najavio prosvjednu notu zbog nedjeljnog incidenta u Savudrijskoj vali

Miro Cerar
 Borut Zivulovic / REUTERS

Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar najavio je u srijedu da će Slovenija Hrvatskoj uputiti oštru diplomatsku notu zbog nedjeljnog incidenta u Savudrijskoj vali (Piranskom zaljevu), kad je hrvatsko policijsko plovilo, po navodima slovenske strane, povrijedilo graničnu crtu na moru i uplovilo u slovenske vode.

"To je bila provokacija visokog intenziteta na koju ćemo odgovoriti prosvjednom notom", kazao je Cerar u izjavi za medije.

Kako je dodao, tim je postupkom Hrvatska nepotrebno zaoštrila situaciju i narušila dobrosusjedske odnose.

Time je bilo kršeno europsko i međunarodno pravo te schengenska granica, što je čudno s obzirom na skoru evaluaciju spremnosti Hrvatske za ulazak u Schengensku zonu, ustvrdio je slovenski šef diplomacije te dodao kako je postupak Hrvatske u tom slučaju loš primjer državama zapadnog Balkana na putu u EU.

Slovenska policija priopćila je da je u nedjelju veći hrvatski policijski brod uplovio "2,5 kilometara duboko u slovensko more" u zaljevu, ali i "1,3 kilometra" preko crte sredine u Savudrijskoj vali, da se je na hrvatsku stranu vratio nakon upozorenja slovenske policije.

Pri tomu se zapovjednik hrvatskog policijskog plovila navodno ispričao zbog prelaska sredinske crte razgraničenja, pravdajući se kvarom navigacijskog uređaja.

Cerar je kazao da je taj izgovor za Sloveniju sasvim neprihvatljiv.

"Prihvatiti taj izgovor bilo bi vrijeđanje inteligencije i sposobnosti hrvatskih policijskih vlasti koje dobro znaju što rade", dodao je Cerar.

Osvrnuvši se na kompleks odnosa u vezi s graničnim prijeporom, slovensku tužbu protiv Hrvatske na Sudu EU u Luksemburgu i razlike u gledanju na implementaciju arbitražnog rješenja iz 2017., Cerar je kazao da nedjeljni "incident" dokazuje kako je arbitražnu presudu, koju Hrvatska ne priznaje, potrebno što prije implementirati.

O incidentima poput onoga koji se dogodio u nedjelju Slovenija redovno obavještava Europsku komisiju, a ako se želi omogućiti proširivanje Europske unije, onda je postupke, kakve u vezi s granicom provodi Hrvatska, potrebno osuditi i namijeniti im potrebnu pozornost, kazao je Cerar.

Prema slovenskim medijima, Sud EU u Luksemburgu mogao bi, prema očekivanjima, sredinom lipnja odlučiti hoće li prihvatiti razmatranje slovenske tužbe protiv Hrvatske kojom Ljubljana argumentira da Hrvatska odbijanjem primjene arbitražne presude krši europsko i međunarodno pravo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2023 02:58