HUMANITARNA DRAMA

SLOVENIJA NEĆE POPUSTITI 'Hrvatskoj smo ponudili pomoć, ali nema govora o formiranju bilo kakvog koridora za izbjeglice'

Slovenija štititi svoju južnu, šengensku granicu s Hrvatskom po pravilima i obvezama koje je preuzela
Refugees cross the Austrian - Hungarian border near Heiligenkreuz, Austria, on September 14, 2015. Hungary has effectively stopped registering thousands of migrants crossing the border from Serbia and is transporting them straight to the Austrian frontier, the UN refugee agency said. The migrants, mostly Syrians, Afghans and Pakistanis, seek to travel onwards to Austria and then western Europe, particularly Germany -- which has relaxed asylum rules for Syrians -- and Sweden. AFP PHOTO / MICHAEL GRUBER
 MICHAEL GRUBER/AFP / AFP PHOTO / MICHAEL GRUBER

Slovenska ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar u četvrtak je u telefonskom razgovoru s hrvatskim kolegom Rankom Ostojićem ponudila pomoć ako bi je Hrvatska zatrebala, ali je ponovno isključila mogućnost uspostave koridora za migrante preko Slovenije, objavilo je u priopćenju za javnost slovensko ministarstvo.

Uz to, Gjerkeš je u razgovoru s hrvatskim kolegom naglasila da od Hrvatske očekuje poštovanje i ispunjavanje svih obveza koja je Hrvatska prihvatila kao članica EU-a, a koje proizlaze iz europskog acquisa.

Što se tiče koridora za izbjeglice preko slovenskog teritorija, Gjerkeš je navela da se o tome nije razgovaralo i da je takva informacija bila pogrešna.

Europska pravna stečevina ne poznaje koncept humanitarnih koridora za izbjeglice i kad bi Slovenija migrantima iz susjednih država omogućavala prijelaz kroz svoj teritorij time bi kršila europsku regulativu, istaknulo je slovensko ministarstvo unutarnjih poslova.

Slovenski premijer Miro Cerar rekao je, nakon sastanka koji je s njim zahtijevao austrijski kancelar Werner Faymann u Ljubljani, da će Slovenija štititi svoju južnu, šengensku granicu s Hrvatskom po pravilima i obvezama koje je preuzela te da se tih obveza pridržava.

Slovenski mediji navode da je ideja o izbjegličkim koridorima ipak prisutna kod nekih slovenskih stručnjaka za pitanja migracija i sigurnosti te da je i Ljubljana prije stanovitog vremena o toj zamisli razmišljala ako bi pritisak na njenu južnu granicu postao prevelik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 10:44