EKSPRESNI ODGOVOR

Slovenija podržala Hrvatsku uz izjavu da je granica određena arbitražom, Hrvatska je odgovorila

Hrvatskim odgovorom podsjeća se da se temeljem jednoglasnog zaključka Sabora Hrvatska povukla iz arbitražnog postupka

Granica Slovenije i Hrvatske/Ilustracija

 Dragan Matic/Cropix

Slovenija je u četvrtak podržala ulazak Hrvatske u šengenski prostor i priložila izjavu za zapisnik po kojoj je arbitražom konačno određena međusobna granica, ali je Hrvatska odmah odgovorila svojom izjavom da se granica tek treba odrediti.

“Pristupanje Republike Hrvatske šengenu ima potporu Republike Slovenije i to je u našem zajedničkom europskom interesu. Republika Slovenija naglašava da su i kopnena i morska granica konačno određene arbitražnom odlukom od 29. srpnja 2017. godine, koja je konačna i obvezujuća”, stoji u slovenskoj izjavi koja ulazi u zapisnik sastanka Vijeća EU-a.

Hrvatska je na tu izjavu, također za zapisnik, odgovorila svojom izjavom.

“Povodom izjave Republike Slovenije u povodu Odluke Vijeća o punoj primjeni odredaba šengenske pravne stečevine u Republici Hrvatskoj, Hrvatska podsjeća da se temeljem jednoglasnog zaključka Hrvatskog sabora od 29. srpnja 2015. povukla iz arbitražnog postupka zbog bitnih povreda Ugovora o arbitraži", kaže se u hrvatskoj izjavi.

Zagreb stoga ponavlja svoj stav da ga "ni na koji način ne obvezuje arbitražna presuda iz 2017. godine i da je neće provesti".

"Stoga, zajedničku kopnenu i morsku granicu između Republike Hrvatske i Republike Slovenije tek treba definitivno utvrditi mirnim putem, u skladu s međunarodnim pravom", kaže se.

"Hrvatska ostaje otvorena za nastavak bilateralnog dijaloga sa Slovenijom u cilju iznalaženja zajedničkog rješenja. Ova izjava ne dovodi u pitanje nastavak iskrene suradnje sa Slovenijom na punoj primjeni šengenske pravne stečevine”, stoji u hrvatskoj izjavi.

Premijer Plenković je koncem listopada, kad se pojavila informacija da bi Slovenija mogla priložiti dodatnu izjavio, kazao da Hrvatska pristupa u šengenskom prostoru temeljem ispunjenih kriterija za punu spremnost za provedbu šengenske pravne stečevine.

"Hoće li u tom procesu Slovenija usvojiti neku jednostranu izjavu - može" i ustvrdio da svatko u svojim izjavama može reći što god hoće.

"Bitno je Hrvatska ostvaruje svoje strateške ciljeve, a to su ulazak u šengen i europodručje od 1. siječnja", kazao je tada premijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. prosinac 2022 23:18