NIŠTA SE NE MIJENJA

Slovenija prekinula cijepljenje Johnson&Johnsonom, Hrvatska o tome ne razmišlja: ‘Nije bilo prijava‘

Iz Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode za sada ne najavljuju povlačenje cjepiva
 Ales Beno/AFP

Nakon smrti 20-godišnje Slovenke koja je preminula od moždanog udara dva tjedna nakon što se cijepila protiv covida-19 cjepivom proizvođača Johnson&Johnson, tamošnje vlasti obustavile su cijepljenje tim cjepivom do okončanja istrage.

Tu odluku potvrdio je slovenski ministar zdravstva Janez Poklukar kazavši kako je Vlada na prijedlog stručne skupine donijela odluku da se privremeno obustavlja cijepljenje cjepivom Johnson&Johnson sve dok stručno povjerenstvo ne prouči medicinsku dokumentaciju i utvrdi je li smrt 20-godišnjakinje povezana s cijepljenjem, nakon čega će se odlučiti hoće li se ta vrsta cjepiva još koristiti ili ne.

Iz Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) za sada ne najavljuju povlačenje cjepiva, no navode kako su upoznati sa smrtnim ishodom koji se dogodio u Sloveniji te da nastavljaju pratiti sve daljnje informacije i preporuke na razini EU-a.

- Možemo potvrditi da u Hrvatskoj nije zaprimljena nijedna prijava sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom za cjepivo Vaccine Janssen - navode iz HALMED-a.

Poklukar je kazao i da je do slučaja preminule 20-godišnjakinje u Sloveniji bio zabilježen još jedan slučaj smrti, također kod mlađe žene koja je najprije dobila trombozu, a kasnije umrla u bolnici nakon moždanog udara. I u tom slučaju bila je potvrđena veza između cijepljenja i smrti. U svibnju je preminula supruga slovenskog diplomata.

Za medije je govorila i vodeća slovenska infektologinja Bojana Beović te je jasno dala do znanja da smatra da bi s primjenom Janssenovog cjepiva trebalo privremeno prekinuti, ali da je to njezino osobno stajalište.

Navela je da se ovakvi slučajevi pojavljuju jednom na milijun cijepljenih, no, ovaj je događaj tako tragičan da smatram da u ovom trenutku ne bi više trebali riskirati i koristiti to cjepivo, bez obzira na drugačije stajalište Europske agencije za lijekove (EMA) i niza zemalja koje i dalje koriste to cjepivo.

Cjepivom Johnson&Johnson, koje se aplicira u samo jednoj dozi, u Sloveniji se do sada cijepilo oko 120.000 ljudi, najviše nakon Pfizera i AstraZenece. Posebno se tražilo zadnjih tjedana kod onih koji odlaze na turistička putovanja jer se ne mora čekati na drugu dozu, kao i kod onih koji za rad i aktivnosti trebaju obvezno cijepljenje ili covid-potvrdu.

U Hrvatskoj se tim cjepivom do sada cijepilo 93.240 osoba.

Inače, slovenska vlada je naručila dodatne doze tog cjepiva, tako da je odluka o nabavci sada dovedena u pitanje. Naime, u utorak je potvrđen dogovor da se kupi 100.000 doza cjepiva Johnson&Johnson od Mađarske, koja ima višak na zalihama, dok je u Sloveniji zbog velike potražnje zadnjih tjedana dolazilo do njegove povremene nestašice.

Prema podacima HALMED-a, u Hrvatskoj je do sada prijavljeno 2690 nuspojava na Pfizer, 537 na Modernu, 1539 na AstraZeneca, 140 na Johnson&Johnson te 6 prijava na cjepiva za koje nije zaprimljena informacija o proizvođaču.

Također, zaprimljeno je 35 prijava sumnji na nuspojave sa smrtnim ishodom koje su vremenski povezane s razdobljem cijepljenja. No, do sada ni za jednu od navedenih prijava nije utvrđena uzročno-posljedična povezanost s primjenom cjepiva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:21