SUSPENZIJA SCHENGENA

Slovenija: Uvodimo kontrole na granici s Hrvatskom od subote; Plenković: To je privremeno, imat će ležerniji karakter

To nije ‘uspostava tvrde granične kontrole kao što je na granici Hrvatske i zemalja izvan šengenskog prostora‘, rekao je premijer

Granični prijelaz Bregana

 Ivana Nobilo/Cropix

Slovenska vlada odlučila je da će od subote uvesti nadzor na granicama s Hrvatskom i Slovenijom, objavila je agencija STA.

Suspenzija šengena na granicama s Hrvatskom i Mađarskom trajat će najmanje deset dana, odlučeno je na sjednici vlade u četvrtak.

Slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar kasnije tijekom dana iznijet će detalje o uredbi, kao i slovenska policija. Ministri unutarnjih poslova sastaju se u Luksemburgu, a jedna od tema je i ponovno uvođenje graničnih kontrola.

Da će Slovenija uvesti kontrole na granici od subote najavio je ranije danas i premijer Andrej Plenković.

Slovenija bi kontrole na granicu s Hrvatskom mogla uvesti već u subotu, ali će one imati „ležerniji” karakter nego kontrole na hrvatskim granicama prema zemljama koje nisu članice EU-a, rekao je Plenković.

Italija je najavila da u subotu vraća kontrole na granici sa Slovenijom, nakon čega je Ljubljana javila Zagrebu da će učiniti isto. Plenković je na konferenciji nakon sjednice vlade rekao kako je uzrok tim odlukama pogoršanje situacije na Bliskom istoku, naglasio da su one privremene i da trenutno postoje na devet granica članica šengenskog prostora.

Plenković ranije nije htio spekulirati kako će te kontrole izgledati jer još nisu stigle konačne odluke slovenske i talijanske vlade, no na temelju komunikacije s dvjema država „ima ideju da će u načelu sve te privremene mjere imati nekako ležerniji karakter”.

To nije „uspostava tvrde granične kontrole kao što je na granici Hrvatske i zemalja izvan šengenskog prostora”, rekao je premijer.

image

Andrej Plenković

Ronald Gorsic/Cropix

Naglasio je da će Slovenija svoje odluke vjerojatno donositi na temelju onih talijanskih te da bi stoga Ljubljana mogla granične kontrole na granici s Hrvatskom uvesti u subotu, kad će to učiniti i Italija na svojoj istočnoj granici.

Te privremene mjere suspenzije šengena u slučaju hitnosti, kao što je sad slučaj zbog prijetnje terorizma, mogu se donijeti na deset dana pa produžiti za dva mjeseca.

Sve nakon toga „onaj koji produžuje mjere ima teret dokazivanja da su te mjere stvarno nužne”, rekao je premijer.

Plenković smatra kako vraćanje kontrola nije znak nepovjerenja među državama članicama, nego promijenjenog sigurnosnog konteksta u Europi, s ratovima i nestabilnostima u njezinom južnom i istočnom susjedstvu.

„Takva okolnost nas upućuje na zaključak da se suradnja u sigurnosnom smislu, pa i u resoru unutarnjih poslova, mora dignuti na visoku razinu”, zaključio je premijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:10