MARICE KAO TAKSIJI

Slovenija zasad šuti o lukavom manevru hrvatske policije, no stvar bi ipak mogla eskalirati

S novim pravilom hrvatska policija s javnih prostora miče migrante

migranti u Slunju

 Robert Fajt/Cropix

Poštovat ćemo prava migranata, ali ćemo pravila postavljati sami, organizirano ćemo ih dovoditi i izvoditi iz registracijskih centara. To je u ovom trenutku najbolje i za građane i za policijske službenike", znakovito je prije koji dan najavio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

No, i prije nego što su registracijski centri uspostavljeni, policija je pokrenula nove mjere prema ilegalnim migrantima. Kako ta nova pravila izgledaju u stvarnosti, otkrio je Jutarnji list.

Policija na području Slunja privede ilegalne migrante, izda im se potvrda o registraciji u kojoj stoji da se u roku od 24 sata moraju javiti u Prihvatilište za tražitelje azila u Zagrebu i potom ih u "maricama" odvoze do Karlovca. Policija ih potom pušta na slobodu da sami odu prema Zagrebu. Najveći broj će to i učiniti, ali neće otići prema Prihvatilištu nego prema slovenskoj granici.

Kraći rok

S tim novim pravilom hrvatska policija lukavo s javnih prostora miče migrante. Službeno ih upućuje u Prihvatilište za azilante, a zapravo im daje priliku da u roku od 24 sata napuste Hrvatsku. Što oni u pravilu koriste.

Sve donedavno su uhvaćeni ilegalni migranti dobivali Rješenje o napuštanju koje im je omogućavalo da u Hrvatskoj borave pet-sedam dana prije odlaska. To je dovelo do formiranja velikih grupa migranata u Zagrebu, Rijeci i drugim mjestima, a nitko nije znao što s njima.

Sada su dobili mogućnost da u puno kraćem roku napuste Hrvatsku, a da pritom potpuno legalno putuju zemljom. Pritom im dio putovanja olakša policija organiziranim prijevozom.

Najveći dio tih migranata odlazi prema Samoboru i Brdovcu. Na tom području je najaktivnija migrantska ruta iz Hrvatske prema Sloveniji. Hrvatsko-slovenska granica dugačka je 232 kilometra, a prema podacima slovenske policije, najviše migranata, čak njih 80 posto, granicu prelazi na prostoru širine sedam kilometara od rijeke Save do željezničkog mosta u mjestu Rigonce.

Na tom potezu je do sada ove godine granicu ilegalno prošlo čak oko 21 tisuću migranata, govore podaci slovenske policije. To mjesto udaljeno je samo dvije minute vožnje autom od graničnog prijelaza Harmica na slovensko-hrvatskoj granici.

Tako velik priljev ilegalnih migranata prouzročio je ogromno nezadovoljstvo tamošnjih stanovnika koji su nedavno službeno zatražili da se taj dio granice ogradi panel ogradom. Slovenska je pak policija najavila da će na tom potezu uz dronove angažirati i konjičku postrojbu u lovu na migrante. Nova pravila hrvatske policije prema migrantima mogla bi dodatno razljutiti slovenske vlasti koje bi ovaj potez mogle protumačiti kao da Zagreb pomaže migrantima da se što brže i lakše uz asistenciju policije dokopaju Slovenije.

Asistencija

Prema podacima slovenske policije, njihovi su djelatnici u prvih sedam mjeseci uhitili 26.871 ilegalnog migranta, a od toga čak 25.431 na granici s Hrvatskom. U istom razdoblju prošle godine na granici s Hrvatskom uhićeno je 8330 ilegalnih migranata. Drastično povećanje ilegalnih migranata na slovenskoj granici uslijedilo je nakon ulaska Hrvatske u Schengen te su u ožujku iz slovenske policije krenule suptilne optužbe da Hrvatska loše nadzire vanjsku granicu EU.

Tada se pojavila i inicijativa da granicu između dviju zemalja nadziru snage Frontexa, što je Hrvatska odlučno odbacila. Pokrenuti su i razgovori da na migrantskim rutama granice Italije, Slovenije i Hrvatske zajednički nadziru policije tih zemalja. No, prema svemu sudeći, to se neće dogoditi.

Austrija i Italija ljute na Sloveniju

U Sloveniji najviše strahuju kako će na ovako velik priljev migranata reagirati Austrija i Italija. Austrija je još u studenom 2017. uvela kontrole putnika na graničnim prijelazima prema Sloveniji i taj režim produljuje svakih šest mjeseci. Razlog je preveliki broj migranata koji iz Slovenije ulaze u Austriju.

Zbog nekoliko stotina migranata koji godišnje iz Slovenije uđu u Austriju, Beč konstantno produljuje mjeru nadzora na graničnim prijelazima, zbog čega je između Austrije i Slovenije zapravo ​ukinut schengenski sustav.

Zbog takve odluke Slovenija je izrazito ljuta na Austriju i traži ukidanje te odluke. U studenom istječe posljednja odluka o produljenju granične kontrole, a za sada nema naznaka hoće li je Austrija produljiti. No, ovako velik priljev migranata ​iz Hrvatske u Sloveniju ​svakako ne ide u prilog ukidanju te mjere.

Veliki broj migranata iz Slovenije pokušava ući i u Italiju pa slovenski mediji već duže vrijeme tvrde da su se zbog toga pogoršali odnosi između tih dviju država. Stoga u Sloveniji strahuju da bi i Italija zbog povećanog broja migranata mogla krenuti stopama Austrije i uvesti kontrole na granicama prema Sloveniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 09:36