NERIJEŠENI GRANIČNI SPOR

SLOVENSKI MEDIJI: 'ARBITRAŽA JE POTPUNO ZASJENILA KONFERENCIJU NA BLEDU' Spominje se velika diplomatska ofenziva Ljubljane protiv Hrvatske

 Robert Fajt / CROPIX

Nastojanje slovenske politike da dobije što veću potporu u svom arbitražnom sporu s Hrvatskom prvoga je dana Bledskog strateškog foruma potpuno zasjenilo program tog međunarodnog skupa, navode u ponedjeljak slovenski mediji.

"Provedba arbitražnog sporazuma bila je u ponedjeljak na Bledu središnja politička tema u službenim i neformalnim razgovorima, tijekom vrlo intenzivne diplomatske aktivnosti slovenskog državnog vrha", piše list "Večer".

Slovenski dnevnik iz Maribora u izjavama slovenskih najviših dužnosnika nakon njihovih sastanaka s potpredsjednikom Europske komisije Fransom Timmermansom i visokom predstavnicom EU za vanjsku politiku Federicom Mogherini vidi izraz "jačanja samopouzdanja" slovenske politike kad je riječ o primjeni arbitražne presude.

Cerar je tako nakon susreta s Timmermansom uz ostalo kazao kako Slovenija ima i svoj vlastiti plan o provedbi arbitražne presude ako to ne bi uspjela u suradnji s Hrvatskom, piše "Večer", koja na to i ne pomišlja nakon što je izašla iz arbitraže koju je Slovenija, kako kaže, nepopravljivo kompromitirala.

S Hrvatskom Slovenija nastoji biti konstruktivna i održati dijalog, a s druge strane od Europske komisije očekuje da Hrvatsku upozori da "krši međunarodno pravo" i načela pravne države, odbijajući priznati presudu arbitraže, prenose slovenski mediji.

Cerar za sada ne otkriva koje bi postupke Slovenija jednostrano poduzela ako se provedba ne bi mogla izvesti dogovorno, ali sugerira da su mogući i postupci protiv Hrvatske u okviru Europske unije, navodi "Večer".

"Neslužbeno je jedna od glavnih mogućnosti tužba protiv Hrvatske pred Sudom EU u Luksemburgu, a kasnije i eventualna blokada hrvatskog učlanjenja u Schengenski prostor bez granica, za što Hrvatskoj treba i privola Slovenije", navodi "Večer".

List navodi da su se u razgovorima s Cerarom i ministrom vanjskih poslova Karlom Erjavcem visoki europski dužnosnici iz Bruxellesa zauzeli za obostrano poštovanje arbitražne presude i njenu primjenu kao dobar primjer ostalim državama u regiji koje su na putu u EU.

Prema riječima Federice Mogherini, poštovanje arbitraže bilo bi vrlo važno za Hrvatsku i Sloveniju kao članice EU, ali i za regiju zapadnog Balkana, navode mediji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2022 22:44