ŠTO KAŽU SUSJEDI

Slovenski mediji o referendumu: Slovenci su euforično ulazili u EU, u Hrvatskoj nije bilo slavlja

 Goran Mehkek/CROPIX

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk telefonski je čestitao predsjedniku Ivi Josipoviću na odluci o ulasku Hrvatske u Europsku uniju . Mediji također prenose i čestitke Boruta Pahora, koji je referendumsku odluku nazvao 'odlukom tisućljeća' za Hrvate. Slovenski mediji detaljno su popratili referendum u Hrvatskoj, kao i posljedice njegovih rezultata.

Tako je vodeći slovenski dnevni list ' Delo' poručio kako je uklonjena 'posljednja prepreka prema članstvu Hrvatske', koje sada samo trebaju ratificirati ostale članice. 'Delo' primjećuje razliku između ulaska Hrvatske i Slovenije u tu zajednicu naroda. Dok su Slovenci, objašnjava list, 2004. godine u EU ulazili s euforijom, u Hrvatskoj je ona izostala. Također je navedeno kako je EU 'zažmirila' na neke uvjete i reforme koje je postavila Hrvatskoj zbog 'drugih strateških interesa'.

' Dnevnik' piše kako bi 'političkoj eliti' vjerojatno više odgovaralo da je na referendum izašlo više glasača, pa makar i onih koji bi glasali protiv ulaska. Razlog slabom odazivu 'Dnevnik' vidi u činjenici da su završni pregovori s EU bili vođeni u trenutku krize u samoj uniji.

- Političari su zadovoljni što su izvršili ono što su si zadali, a biračima ostaju stare brige - stoji u komentaru lista, koji također navodi kako je glavni uzrok slabom odazivu građana Hrvatske na referendum razočaranje politikom i manjak vjere kako će ulazak u EU bitno popraviti situaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:10