GOSPODARSKI POJAS

Slovenski mediji o sastanku ministara u Trstu: ‘Hrvati su nas opet pokušali izigrati‘

Jasno smo dali do znanja da smo obalna država Jadrana, tako da se u Trstu nije dogodilo ništa posebno, poručili su iz Slovenije
Luigi di Maio, Anže Logar i Gordan Grlić Radman
 Ministarstvo vanjskih I uuropskih poslova RH/ Twitter

Trilateralni sastanak šefova diplomacije Italije, Slovenije i Hrvatske posvećen zajedničkim naporima za zaštitu Jadranskog mora, u dijelu je slovenskog tiska opet iskorišten za tezu o "nevjerodostojnosti" hrvatske strane ili njenim "jednostranim potezima" u pokušaju "prejudiciranja" granice na moru.

"Hrvatska je još jednom pokušala izigrati Sloveniju", naslov je koji je svom izvješću-komentaru tim povodom dalo ljubljansko "Delo", a u prvi plan istaknulo nagađanja zašto su ministri Luigi di Maio, Anže Logar i Gordan Grlić Radman u subotu u Trstu samo usvojili zajedničku izjavu, ali je nisu potpisali, kako su neki pred sastanak najavljivali.

Svoj nacrt posebne zajedničke izjave najprije je Italiji poslalo slovensko ministarstvo vanjskih poslova i u Rimu na tekst nisu imali primjedbi, no Hrvatska je na taj nacrt dala svoje prijedloge koji su onda povučeni jer se s njima nije slagala slovenska strana, navodi ljubljanski list.

Po neslužbenim informacijama, piše "Delo", hrvatski prijedlog izjave uključivao je i formulaciju "proglašenje isključivog gospodarskog pojasa u Jadranu ni na koji način ne utječe na delimitaciju teritorijalnih voda", no to Slovenija nije htjela prihvatiti jer je u svom prvotnom prijedlogu iznijela svoje "crvene linije" od kojih ne može odustati.

S druge strane, slovensko ministarstvo i ministar Logar htjeli se da se u tekst izjave uvrsti arbitražni sporazum o granici koji je za Hrvatsku zbog postupka arbitraže u kojemu je došlo do kompromitacije stvar prošlosti, pa zato predlaže bilateralno rješenje za granični prijepor, pojašnjava vodeći slovenski dnevnik.

No, vlada aktualnog premijera Janeza Janše, unatoč kritikama oporbe da je popustljiv prema Hrvatskoj, nagovještava da je u odnosima Zagreba i Ljubljane došlo vrijeme za "nove vjetrove" u kojem će se zastupati državni interesi, ali i dobri odnosi sa susjedima, te provoditi "tiha diplomacija", navodi list.

Tome što u Trstu nije došlo do potpisa neke izjave, glasnogovornik slovenskog ministarstva vanjskih poslova Aleksander Geržina ne pridaje veliku pozornost i ne smatra da je Slovenija "izigrana".

Štoviše, u izjavi za "Delo" kazao je da se radilo o "lapsusu" kad je Slovenija prijedlog da se takva izjava potpiše uopće i dala jer za to - naveo je - ministarstvo vanjskih poslova nije imalo mandat parlamentarnog odbora za vanjsku politiku.

"No, potpisivanje posebne izjave nije niti bio naš cilj nego smo željeli da dođe do mehanizma za suradnju svih triju država sjevernog Jadrana. Ovim smo sastankom postigli da su ti naši ciljevi prepoznati. Jasno smo dali do znanja da je Slovenija obalna država Jadrana, tako da se u Trstu nije dogodilo ništa posebno", kazao je Geržina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 05:53