POSJET ZAGREBU

Slovenski ministar Božinoviću: ‘Ostane li Janša premijer, nećemo vam uvjetovati ulazak u Schengen arbitražom‘

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović primio je u službeni jednodnevni posjet slovenskog kolegu Aleša Hojsa

Davor Božinović i Aleš Hojs

 Robert Fajt/Cropix

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović primio je u službeni jednodnevni posjet slovenskog kolegu Aleša Hojsa. U sklopu programa posjeta, dvojica ministara obišli su postaju granične policije Cetingrad, javlja N1.

Božinović je prvo komentirao činjenicu kako je pritisak migranta trenutno smanjen.

“Zbog zime je smanjen, tako je svake zime. Očekujemo kako se vrijeme bude poboljšavalo, tijekom proljeća će se sigurno intenzivirati ova ruta koja prolazi preko BiH. Zato mi ni u ovo doba godine ne gubimo vrijeme, nastavljamo s edukacijama i nabavljanjem oporbe. Pripremamo se vrlo intenzivno. Već ovaj dio ćemo predstaviti jedan dio opreme koja je namijenjena očevidu na licu mjesta”, rekao je Božinović.

image

Davor Božinović

Robert Fajt/Cropix

“Puno toga je pred nama i to je posao koji sigurno neće prestati ni s ovim mandatom, a vjerojatno ni s ovom generacijom”, kazao je Božinović.

Istaknuo je kako Hrvatska ne diže fizičke barijere.

“Hrvatska je jedna od manjih zemalja koja ima najdulju vanjsku kopnenu granicu EU-a, zbog toga sva ova oprema, zbog toga investiramo da iskoristimo sve tehničke mogućnosti kako bismo bili efikasni u zaštiti vanjske granice Unije. Cijeli niz zemalja, pogotovo sjeveroistočnije od Hrvatske, se sve više opredjeljuje za podizanje neke vrste fizičkih barijera, mi to ne radimo”, dodao je ministar.

Božinović je rekao da treba konstatirati da je Europa u ovome trenutku u jeku razgovora da se određena pravila i zakonska rješenja moraju prilagoditi novonastaloj situaciji.

Naglasio je da se Europa zajednički mora pripremiti za izazove koji joj slijede.

image

Aleš Hojs

Robert Fajt/Cropix

Slovenski ministar Hojs komentirao je i ulazak Hrvatske u Schengen.

“Vjerujem da će Janez Janša ostati premijer i nakon izbora. Ako se to i ostvari, mogu garantirati da nećemo uvjetovati ulazak Hrvatske u Schengen uvjetovati arbitražom", kaže Hojs.

Hojs vjeruje da će Hrvatska u 2022. dobiti konačno zeleno svjetlo za ulazak u Schengen, javlja N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:16