SVE SNAGE NA TERENU

Slovenski ronioci u potrazi za Antonijom: Nedavno smo na Kosovu pronašli nestalu djevojku!

Protiv Paravinje danas će na sudu u BiH svjedočiti neuropsihijatar i njegova žrtva pokušaja silovanja iz 2002.
 Slobodna Dalmacija

Ako je nestala Antonia Bilić doista bačena u nabujalu rijeku Krku , onda postoji velika vjerojatnost da bi njezino tijelo mogla pronaći postrojba specijalnih ronilaca Slovenske vojne mornarice, opremljena specijalnim uređajem za istraživanja dna akvatorija dubine do 2000 metara, piše Slobodna Dalmacija .

Izjavio je to Simon Korez, viši vojni službenik i savjetnik za javnost načelnika Glavnoga stožera slovenskoga Generalštaba.

- Naša specijalna mornarička postrojba ronilaca ima višegodišnje iskustvo iz sličnih akcija spašavanja i traženja nestalih osoba - kazao nam je Korez i podsjetio na zadnju učinkovitu akciju: - Nedavno smo na Kosovu pronašli nestalu djevojku koja se utopila, ali tome treba dodati niz akcija na moru, rijekama, jezerima i u podzemnim vodama.

Kao što je poznato, Slovenska vojska jedina u regiji ima vučni sonar.

To je uređaj tipa MP-SP 4200 TS, namijenjen istraživanju većih površina dna akvatorija. Uređaj dužine 125,6 cm, težine 48 kg, vuče kabel dužine 600 metara, pri temperaturama od 0 do 450 stupnjeva Celzijevih, brzinom do 12 nautičkih milja, na frekvencijama od 120 do 410 Khz.

Podatke o stanju na dnu uređaj javlja računalu, preko kojega se inače usmjerava rad sonara. Nekoliko riječi o ovoj mornaričkoj postrojbi Slovenske vojske. To je zapravo odred za podvodno djelovanje (ronioci) u sastavu 430. mornaričkoga diviziona, inače glavne postrojbe Slovenske vojne mornarice sa sjedištem u Ankaranu.

Ova mornarička postrojba Slovenske vojske sastoji se od: zapovjedništva, pomorskog operativnoga centra, odreda višenamjenskih plovila (brzi patrolni brod HPL 21 Ankaran i višenamjenski brod VNL 11 Triglav), spomenutog odreda za podvodno djelovanje i odreda za podršku (logistika), s jednom od glavnih zadaća, pored vojnih, u spašavanju u akvatorijima. Ronioci su poseban i značajan dio postrojbe.

Inače, navodi Korez, 430. mornarički divizion broji oko 100 profesionalaca. Ekipa od osam ronilaca 28. lipnja upućena je u Hrvatsku i pridružila se u akciji hrvatske policije. Njihova akcija se zapravo sastoji u računalnom otkrivanju predmeta na dnu i fizičkome provjeravanju pomoću ronilaca. O dosadašnjim ocjenama istraživanja predstavnik Glavnoga stožera Slovenske vojske Korez za naš list je još rekao:

- Pregledali smo većinu područja gdje bismo, prema ocjenama hrvatske policije, mogli pronaći nestalu osobu. Traženje je vrlo otežano zbog nedostupnosti terena i veličine područja, ali akciju ćemo nastaviti sve dok budemo potrebni.

Protiv Paravinje svjedoče psihijatar i njegova žrtva iz 2002.

Suđenje Draganu Paravinji za pokušaj silovanja autostopistice S.G. u mjestu Dvorišta danas se nastavlja u Sokolcu svjedočenjem neuropsihijatra, ali i same žrtve, navodi Dnevnik.hr .

Prihijatar će na sudu vještačiti je li Paravinja, inače osumnjičen i za otmicu te ubojstvo 17-godišnje Antonije Bilić, bio uračunljiv kada je pokušao seksualno zlostaviti autostopisticu.

Ona će također danas svjedočiti jer je sutkinja Branka Malović odobrila je njihovo suočavanje. Njezin će iskaz biti zatvoren za javnost.

U međuvremenu, Paravinjina odvjetnica po službenoj dužnosti Milana Borovčanin Bulić provjerava ima li on uistinu državljanstvo BIH, kako je rekao jučer prilikom izjašnjavanja o izručenju Hrvatskoj i Srbiji. Ukoliko se to pokaže točnim, BiH ga neće izručiti Hrvatskoj.

Moguće je da presuda za pokušaj silovanja 2002. bude donesena danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:36