GRANIČNI SPOR

SLOVENSKI ŠEF DIPLOMACIJE ERJAVEC 'Hrvatska će prije ili kasnije promijeniti mišljenje, Slovenija će do kraja veljače tužiti Hrvatsku'

 
 Bruno Konjević/Goran Šebelić / Cropix

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izrazio je u petak uvjerenje da će Hrvatska prije ili kasnije promijeniti stajalište prema arbitražnoj presudi i najavio da njegovo ministarstvo priprema tužbu protiv Hrvatske pred europskim sudom.

"Uvjeren sam da će Hrvatska promijeniti svoje negativno stajalište i nadam se da će Europska komisija sadašnju verbalnu potporu arbitražom rješenju zamijeniti konkretnijom aktivnošću", kazao je Erjavec u petak u parlamentu.

Prije sjednice vanjskopolitičkog odbora Erjavec je predstavio aktivnosti slovenske vlade u implementaciji arbitraže i zatražio političko jedinstvo svih stranaka u tom pitanju.

Slovenija bi već krajem veljače mogla Europskoj uniji dostaviti prijedlog tužbe protiv Hrvatske koja ne poštuje arbitražnu presudu i pripadnu dokumentaciju, rekao je šef diplomacije.

Komisija bi tada imala tri mjeseca vremena da odluči hoće li sama pokrenuti mjere kojima će Hrvatsku primorati na implementaciju presude ili će Slovenija nastaviti sama postupak protiv Hrvatske pred sudom EU-a u Luksemburgu, rekao je Erjavec.

U vezi s najavljenim posjetom hrvatskog premijera Andreja Plenkovića u Bruxellesu sredinom veljače, slovenski visoki diplomatski izvori u petak su za agenciju STA rekli da Slovenija ne odbacuje dijalog s Hrvatskom, ali taj dijalog moguć je samo o implementaciji arbitražne presude. Za to je potreban angažman Komisije, rekli su diplomati.

"Očekujemo da će Komisija ponoviti stajalište da arbitražnu presudu treba provesti i da članica EU-a ne može djelovati protupravno, posebno ako EU želi stabilizitrati prilike na zapadnom Balkanu", kazao je za STA Iztok Mirošič, državni tajnik u Erjavčevu ministarstvu.

Slovenija inzistira na primjeni arbitražne presude no Hrvatska se povukla iz procesa pošto je Ljubljana kompromitirala postupak pred sudom u Den Haagu te sada traži da granični spor riješi bilateralnim pregovorima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. veljača 2024 06:08