ANDREJ TRAMPUŽ

Slovenski stručnjak o Splićaninu koji je drugi put pozitivan na koronu: ‘To ne može biti istina‘

‘Ako je test kod toga štićenika pozitivan, radi se o mrtvim virusima, koji nisu infektivni‘, objašnjava prof. dr. sc. Andrej Trampuž
Testiranje na Covid-19
 Duje Klaric/Cropix

Sa slučajem štićenika Doma za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici u Splitu koji je, po nekim medijima, po drugi put u samo nekoliko mjeseci pozitivan na koronavirus, novinari Slobodne Dalmacije upoznali su i prof. dr. sc. Andreja Trampuža.

Slovenski liječnik, specijalist infektologije i interne medicine koji živi u Berlinu i radi u bolnici Charite, tvrdi:

– To jednostavno ne može biti istina. Do sada na svijetu ne postoji ni jedan dokazani slučaj u kojemu se neka osoba dva puta zarazila koronavirusom. Da postoji i jedan takav slučaj, to bi bila katastrofa za svjetsku civilizaciju i onda koronavirusu nikada ne bi bilo kraja.

To bi značilo da imunosni sustav nije u stanju nakon obolijevanja pobijediti koronavirus, odnosno stvoriti imunitet kod oboljele osobe. A bilo bi upitno i kako bi u tom slučaju, kada bi se čovjek mogao ponovno zaraziti koronavirusom, cjepivo, koje očekujemo, uopće moglo pomoći – kazuje dr. Trampuž.

Ipak, svojedobno su iz Južne Koreje i Kine stizale informacije da su se kod njih neki pacijenti dva puta zarazili koronavirusom.

– Da, takve su informacije dolazile, no to nije bila istina. Daljnjim pretragama i testiranjima utvrđeno je da su u pitanju bile neke druge respiratorne infekcije, a nikako COVID-19.

image
Prof. dr. sc. Andrej Trampuž

Ako je test kod toga štićenika Doma u Splitu pozitivan, radi se o mrtvim virusima, koji nisu infektivni. Pacijent je pozitivan jedan do dva dana prije simptoma i pet do deset dana kasnije. Test može biti lažno pozitivan i zasigurno se u Splitu ne radi o čovjeku koji je drugi put, u samo nekoliko mjeseci, dobio koronavirus – uvjeren je prof. dr. sc. Andrej Trampuž.

Iz izvora bliskih Domu za starije i nemoćne u Splitu doznajemo da "pozitivni" štićenik nema ni jedan simptom koji bi upućivao na to da se zaista radi o ponovnoj zarazi koronavirusom, odnosno nema ni jedan simptom koji je specifičan za koronavirus.

Vrlo vjerojatno se radi o tzv. mrtvim stanicama, odnosno ostacima čestica virusa koje se i dalje nalaze u čovjeku, a koje nisu zarazne, pa samim time i ostali korisnici Doma za starije i nemoćne u Vukovarskoj nisu u opasnosti.

Kako je riječ o imunosno kompromitiranoj osobi, koja je uz oslabljeni organizam i onkološki bolesnik, moguće je da je kod sebe razvio neki drugi upalni proces, a da je test zbog toga ovaj put lažno registrirao oboljenje od COVID-19, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:16