MEDIJI U SLOVENIJI

SLOVENSKI TISAK KRITIZIRA MILANOVIĆA 'Europska unija treba udariti šakom u stol i riješiti taj nepotrebni rat'

 Tom Dubravec / CROPIX

Zatvaranje hrvatsko-srbijanske granice i svojevrsni trgovinski rat između Zagreba i Beograda može destabilizirati regiju, pišu u petak slovenski dnevnici pošto su dan ranije taj problem u četvrtak istaknuli vodeći slovenski političari i kritizirali premijera Zorana Milanovića.

Spor zbog usmjeravanja velikog migrantskog vala iz Srbije preko Hrvatske i Slovenije, a ne više preko Mađarske podsjeća na vrijeme prije raspada nekadašnje Jugoslavije, kada su se najprije dogodile trgovačke blokade među republikama, a poslije su se začuli ratni bubnjevi te je slijedio prekid svih veza, navodi mariborski dnevni list "Večer".

"Hrvatska je u predizbornoj temperaturi, pa političari različitih boja prstom ukazuju na omrznutu susjednu zemlju, a poduzete mjere i kontramjere bile bi dječja igra kad ne bi imale teške gospodarske posljedice", piše mariborski list.

Drži da bi Europska unija morala "udariti po stolu" i odlučno reći objema zemljama da to više neće trpjeti i da moraju prestati sa svojim igrama.

Ljubljanski list "Dnevnik" navodi kako Hrvatska i Srbija "usred izbjegličke krize izazivaju ekonomsku blokadu" te se međusobno optužuju za kršenje pravila i agresivno ponašanje prema susjedu, ali da je u doba izbjegličke krize bilo čudno i ponašanje slovenskog premijera Mire Cerara koji je krajem prošlog tjedna "u očaju vikao da brani schengensku granicu i napadao Hrvatsku da ne obavlja svoju zadaću", makar je Hrvatska u nekoliko dana primila deset puta više izbjeglica nego Slovenija te tako svojim državljanima indirektno sugerirao da su izbjeglice "ofenzivna vojska".

Vodeći slovenski dnevni list, ljubljansko "Delo", u petak donosi novi komentar, drugi dan uzastopce u kojemu za trgovinsku blokadu granice optužuje hrvatskog premijera, stavljajući sve u kontekst skorašnjih izbora za Hrvatski sabor.

Trgovački rat Beograda i Zagreba nema izravnu vezu s izbjegličkom krizom nego s dva populistička premijera koji napinju mišiće, nastojeći svijetu, ali u prvom redu domaćoj javnosti, pokazati tko je najjači na Balkanu, navodi Vilki Einspieler.

"Milanović si zbog izbora ne može dopustiti poraz u odmjeravanju s Vučićem, a to mu je najlakše zaoštravanjem politike prema Beogradu i dokazivanjem da je ljevičar s jakom desnicom", navodi "Delo" i tvrdi da je hrvatski premijer "kako bi se dodvorio euroskeptičnim biračima" sada spreman "posvađati se s cijelom Europom".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:08