SPOR S DEŽELOM

Slovenski Ustavni sud donio presudu o Arbitražnom sporazumu s Hrvatskom

 Davor Pongračić/Cropix

Slovenski ustavni sud donio je danas odluku o ustavnosti Arbitražnog sporazuma o granici s Hrvatskom, međutim, presuda će biti poznata tek u utorak 23. ožujka, javljaju mediji u toj zemlji.

Glavni tajnik suda Erik Kerševan rekao je da će rezultat u nazočnosti medija u zgradi Ustavnog suda objaviti njegov predsjednik Jože Tratnik, a glasnogovornik Ernest Petrič objasnit će argumente za doneseni pravorijek.

Sud je trebao presuditi je li točka 3a Arbitražnog sporazuma, koja međunarodnom arbitražnom sudu daje ovlasti da donese obvezujuću odluku o granici na moru i kopnu, u skladu s 4. člankom slovenskog Ustava.

Vlada je od ustavnog suda također tražila mišljenje je li točka 3a u skladu sa slovenskom ustavnom poveljom donesenom 1991. godine prema kojoj su međunarodno priznate državne granice jednake granicama nekadašnjih republika SFRJ.

Sporazum, koji predviđa prepuštanje graničnog spora međunarodnoj arbitraži, potpisali su 4. studenog 2009. premijerka Jadranka Kosor i slovenski premijer Borut Pahor, a Hrvatski sabor ga je već ratificirao.

Slovenska je vlada Arbitražni sporazum na razmatranje sudu poslala 17. studenog 2009.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:31