RASPLET MUČNOG SLUČAJA

Slovensko liječničko povjerenstvo odobrilo prekid trudnoće Mireli Čavajdi

Slovensko povjerenstvo donijelo je takav zaključak na osnovu nalaza Mirele Čavajde

Mirela Čavajda

 Neja Markičević/Cropix

Slovenska komisija danas je donijela zaključak da je Mireli Čavajdi odobren prekid trudnoće zbog teške bolesti djeteta, potvrdila nam je odvjetnica Vanja Jurić.

Naime, danas se sastalo tamošnje povjerenstvo, koje je na osnovu nalaza Mirele Čavajde, donijelo takav zaključak, tako da medicinski prekid trudnoće napraviti u dogovoru s tamošnjim liječnicima.

Ipak, Čavajda će pričekati odluku drugostupanjske Komisije KBC-a Zagreb, a danas u poslijepodnevnim satima odlazi na kontrolnu magnetsku rezonancu.

Kako smo ranije pisali, neslužbeno, Komisija bi se trebala sutra sastati i donijeti odluku na osnovu njezinih prigovora na četiri zagrebačke bolnice.

Čavajda još nije odlučila gdje će obaviti prekid trudnoće

Mirela Čavajda još nije odlučila gdje će obaviti prekid trudnoće, jer čeka odluku hrvatskih tijela.

No, još nije poznato kada će se sastati komisija KBC-a Zagreb koja bi se do petka trebala očitovati o prigovorima Mirele Čavajde na odbijanje bolnica da obave prekid njezine trudnoće zbog malformacije ploda.

"To se još ne zna, nitko nam ništa nije javio", rekla je njezina odvjetnica Vanja Jurić.

Drugostupanjska komisija KBC-a Zagreb pozvala je danas popodne Mirelu na novu pretragu magnetskom rezonancijom. One će na taj pregled otići, ali ne znamo ništa o tome kada će oni donijeti odluku, dodala je.

Prethodno je sedmeročlana komisija KBC-a Zagreb, čije je postupanje naložio ministar Vili Beroš, donijela mišljenje prema kojemu se teško malformirani plod Mirele Čavajde može liječiti pa je time neopravdan prekid trudnoće.

Odvjetnica Jurić kaže da do ministrove konferencije za medije, na kojoj je iznio stav komisije, ni ona ni njezina klijentica nisu podnijele prigovor drugostupanjskoj komisiji.

Beroš je tu "svoju" komisiju aktivirao prije njihova prigovora i ona nije imala mandat odlučivati o prigovorima koji nisu ni podneseni.

"Apsolutno smatram da je Beroševa komisija prejudicirala odluku drugostupanjske komisije jer su iznijeli mišljenje i stav o dijagnozama prije nego što su prigovori uopće bili podneseni. Dok god drugostupanjska komisija nije formirana, oni tako nešto nisu imali pravo niti govoriti, niti prenositi ministru", ističe Jurić.

Slučaj Mirele Čavajde izazvao je val reakcija u javnosti.

Udruga Roda – Roditelji u akciji organizira u četvrtak u Zagrebu prosvjed u znak solidarnosti s Čavajdom i svim ženama kojima je uskraćen zakonski zajamčen prekid trudnoće.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović izjavio je kako Hrvatski sabor nije izvršio obvezu prema rješenju Ustavnog suda da u roku od dvije godine donese novi zakon te pozvao na donošenje novog zakona o pobačaju. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. svibanj 2022 14:54