NUKLEARNA ELEKTRANA

Slovensko ministarstvo dalo zeleno svjetlo: ‘Krško može raditi još 20 godina‘

Ta nuklearna elektrana godišnje pokriva oko 20 posto potreba Slovenije i oko 16 posto potreba Hrvatske za električnom energijom

Nuklearna elektrana Krško

 Damir Krajac/CROPIX

Nuklearna elektrana Krško, u suvlasništvu Hrvatske elektroprivrede i slovenske GEN Energije, moći će raditi i idućih 20 godina, sve do kraja 2043., saznaje Jutarnji list.

Naime, slovensko Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja izdalo je okolišnu suglasnost za produljenje rada nuklearke o čemu će u ponedjeljak popodne i službeno obavijestiti javnost.

Produljenje rada NE Krško na temelju ishođene okolišne suglasnosti ima stratešku važnost za energetiku Hrvatske i Slovenije s ekonomskog, energetskog i okolišnog aspekta, pogotovo u okolnostima aktualne energetske krize.

Nuklearna elektrana Krško u rad je puštena 1983. godine i s prosječnom godišnjom proizvodnjom od oko 5,6 TWh (5,6 milijardi kilovatsati), koja se u jednakim omjerima dijeli između Hrvatske i Slovenije, godišnje pokriva oko 20 posto potreba Slovenije i oko 16 posto potreba Hrvatske za električnom energijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2023 11:49