RADE PUNOM PAROM

SLOŽENE OPERACIJE U DOBA KORONE: MVP radi na povratku 23 Hrvata koji su zapeli u Peruu, njih još 10 je u Indiji, a u Meksiku pet

 
 Profimedia / Profimedia, Wavebreak

Ministarstvo vanjskih poslova i naša diplomatsko-konzularna mreža rade punom parom kako bi se nekoliko stotina hrvatskih državljana, koji to žele, što prije vratili u Hrvatsku.

Prema dostupnim informacijama, dosad ih je nekoliko stotina zatražilo pomoć od našeg Ministarstva vanjskih poslova radi evakuacije i povratka kući. U ovom trenutku najveći problem su oni koje je ova cijela situacija zatekla negdje izvan Europske unije kao turiste. Problem je što su raštrkani po mnogo zemalja u malim grupama ili pojedinačno.

Prema dostupnim informacijama, najveća grupa hrvatskih državljana koji traže povratak je u Peruu, njih dvadeset i troje. U Indiji ih je, primjerice, deset, a u Meksiku pet. Prošlog tjedna uz goleme napore veleposlanstva u Maroku i u suradnji s austrijskim i mađarskim ministarstvom vanjskih poslova izvučeno je iz Maroka 22 naših državljana i oni su se uspjeli vratiti kući.

Kako saznajemo, u Ministarstvu vanjskih poslova trenutačno traje složena operacija organizacije povratka 23 hrvatska državljana koji se nalaze na pet različitih lokacija u Peruu. Prema informacijama iz MVP-a, oni su dobro, zdravi su i nema panike te se pridržavaju uvedenog policijskog sata i ograničavanja kretanja.

Dio njih je u Limi, a dio u još četiri vrlo udaljena grada. Kako su u Peruu uvedene izrazito stroge mjere ograničenja kretanja unutar i između gradova, naše građane, ali i ostale državljane Europske unije vrlo je teško transportirati do glavnog grada Lime, odakle bi se lakše mogli organizirati evakuacijski letovi prema Europi.

Boris Dumančić, prvi tajnik Veleposlanstva Hrvatske u Čileu za Jutarnji list je rekao da je njegovo veleposlanstvu "u kontinuiranom kontaktu sa skupinom hrvatskih državljana koji su trenutno u Peruu.

- Zajedno s našom počasnom konzulicom u Limi Anom Marijom Kuljevan Peinović osobno sam prije četiri dana pokrenuo Whatsapp grupu s ukupno 21 hrvatskim državljaninom i stalno smo na vezi. Kuljevan Peinović je jedina na terenu u Limi i neprekidno nam šalje informacije o mogućnosti premještaja naših državljana u Limu iz ostalih gradova u Peruu budući da se trenutno neki od njih nalaze u još četiri vrlo udaljena grada. Nažalost, u Peruu su uvedene izrazito stroge mjere ograničenja kretanja unutar i između gradova te između regija i zasad nismo pronašli način dovesti ih barem u Limu, odakle će poletjeti avioni s međuarodnog aerodroma prema Europi. Nema zračnog prometa između aerodroma u Cuzcu ili Arequipi i glavnog grada Lime, a osim toga, kopnenim putem je sada nemoguće doći do Lime koja je udaljena više od deset sati automobilom budući da su kretanja između regija strogo zabranjena.

Dumančić je još dodao da je "iz Veleposlanstva RH u Čileu osobno u stalnom kontaktu s diplomatskim zborom EU u Limi i prati organizaciju komercijalnih i humanitarnih repatrijacijskih letova iz Lime i eventualno Cuzca u Europu."

- Sve koordiniramo s MVEP-om u Zagrebu. Zasad su granice još zatvorene, nema letova, ali velike dč EU koje imaju veliku zrakoplovnu flotu užurbano rade na repatrijaciji svojih i drugih EU državljana o čemu redovno putem wtsp i emaila obavještava EUDEL Lima i druge dč EU koje u Limi imaju rezidentna veleposlanstva. Svi naši državljani su dobro, zdravi su i nema panike. Pridržavaju se policijskog sada i ograničavanja kretanja. Počasna konzulica Kuljevan Peinović i ja redovito ih obavještavamo o razvoju događaja i nadamo se da će vrlo skoro doći do konkretnih pomaka na razini EU kako bi repatrijacijski letovi prema Peruu profunkcionirali - zaključio je Dumančić.

Brojne kompanije odavno su ukinule komercijalne letove iz Južne Amerike prema Europi i sve je teže naći letove kojima bi se građani EU s tih lokacija mogli vratiti kući. Stoga se na razini EU pokušavaju dogovoriti evakuacijski letovi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:26