FIKTIVNO ZAPOŠLJAVANJE

SLUČAJ BULJUBAŠIĆ Odgođeno suđenju Ivanu Mravku: Šef HEP-a i ostali oštetili tvrtku za 760.000 kuna

Buljubašić cijelo vrijeme nije dolazio na posao iako je uredno primao plaću, a Mravak i rukovodstvo su to znali. Naime, bio je zaposlenik u središnjici HDZ-a
 Bruno Konjević/CROPIX

NOVO >>> 10:00 - Suđenje bivšem predsjedniku uprave HEP-a Ivanu Mravku i četvorici rukovoditelja tog javnog poduzeća zbog zlouporabe položaja i ovlasti odgođeno je za 14. ožujka. Naime, na današnjem se ročištu zbog bolesti nisu pojavili osumnjičenici Antun Crnić i Željko Dorčić.

__________________________

ZAGREB - Suđenje bivšem predsjedniku uprave HEP-a Ivanu Mravku i četvorici rukovoditelja tog javnog poduzeća zbog zlouporabe položaja i ovlasti trebalo bi početi na zagrebačkom Županijskom sudu, javlja HRT.

Podsjetimo, riječ je o fiktivnom zapošljavanju povratnika iz Australije Rade Buljubašića kojemu su navodno nezakonito priskrbili 624.000 kuna , a HEP oštetili za oko 760.000 kuna. Optužnica, iz srpnja 2011., tereti Mravka kao predsjednika Uprave HEP-a, Željka Dorčića kao direktora tog poduzeća, Antuna Crnića kao direktora Direkcije za pravne, kadrovske i opće poslove, Mladena Belju kao direktora jednog pogona i Aleksandra Bernika kao rukovoditelja tog pogona da su inicirali Buljubašićevo zapošljavanje kako bi mu pribavili nepripadnu korist.

Kako stoji u optužnici, osumnjičeni su Buljubašiću u HEP-u 2006. godine dali ugovor na neodređeno vrijeme, a koji je potrajao do kolovoza 2009. godine. Buljubašić cijelo vrijeme nije dolazio na posao iako je uredno primao plaću, a Mravak i rukovodstvo su to znali. Također su mu omogućili da otkupi stan kao zaposlenik HEP-a, po povlaštenoj cijeni . Buljubašić je cijelo to vrijeme bio zaposlenik u središnjici HDZ-a. Uz to, dane su mu i druge povlastice poput naknade prijevoza, dopunskog zdravstvenog osiguranja i troškova uporabe mobitela.

Isplaćenim plaćama i naknadama Buljubašiću je pribavljena korist u ukupnom iznosu od oko 235.000 kuna, dok su optuženi, navodi tužiteljstvo, HEP oštetili za oko 358.000 kuna.

Također, Mravak je s Buljubašićem, nakon što su Dorčić i Crnić našli HEP-ov stan, sklopio ugovor o najmu tog stana u Zagrebu, a zatim udovoljio njegovu zahtjevu da stan otkupi kao zaposlenik HEP-a, protivno odluci o prodaji neposlovne imovine.

Kupoprodajnim sporazumom utvrđena je tržišna cijena stana od 1,2 milijuna kuna, no Buljubašić je naručio vještačenje kojim je cijena stana umanjena za 30 posto pa je utvrđena povlaštena cijena od 907.000 kuna. Istog dana Buljubašić je zaključio ugovor o kupnji stana za taj iznos, čime mu je na štetu HEP-a pribavljena korist u razlici između tržišne i kupovne cijene stana od gotovo 389.000 kuna.

Drugi slučaj koji se vodio protiv Mravka okončan je nagodbom s USKOK-om . Naime, Mravak je priznao da je 2007. po nalogu tadašnjeg glavnog rizničara HDZ-a Mladena Barišića za HDZ pribavio 600 tisuća kuna te je stoga osuđen na blažu kaznu - godinu i pol dana zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 07:13