StoryEditor
REAKCIJA

SLUČAJ KOJI JE OTKRIO JUTARNJI Povjerenstvo za sukob interesa otvara istragu o Mercedesu koji je bio parkiran u dvorištu ministrice Žalac

 
 CROPIX

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u ponedjeljak je odlučilo pokrenuti postupak protiv ministara Gabrijele Žalac i Zdravka Marića vezano za slučajeve luksuznog mercedesa, kredita HBOR-a i ulaznica za utakmicu Hrvatske i Engleske na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji, izjavila je nakon sastanka predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković.

"U predmetu protiv Žalac razmotrit će se postoji li povezanost između osobnog odnosa dužnosnice Žalac i šibenskog poduzetnika Josipa Stojanovića Jollyja u odnosu na dodjelu kredita HBOR-a  trgovačkom društvu u vlasništvu tog poduzetnika, u odnosu na nabavu gradskih autobusa Grada Splita od trgovačkog  društva navedenog poduzetnika, kao i u odnosu na davanje na korištenje automobila marke mercedes članovima uže obitelji  dužnosnice", kazala je Novaković dodavši da će utvrđivati je li došlo do eventualnog međusobnog pogodovanja.

Što se tiče Zdravka Marića, dodala je, Povjerenstvo će utvrđivati povezanost između osobnih odnosa dužnosnika s jedne strane i poduzetnika Stojanovića Jollyja s druge strane u odnosu na dodjelu kredita HBOR-a trgovačkom društvu poduzetnika i u odnosu na putovanje dužnosnika u Rusiju. "Utvrđivat ćemo tko je platio troškove, odnosno ulaznice za navedenu utakmicu", kazala je Novaković.

Kada je riječ o gradonačelniku Velike Gorice Draženu Barišiću, Povjerenstvo će pokrenuti provjeru njegove imovinske kartice, dijela koji se odnosi na plaću dužnosnika i korištenje automobila.

Na upit novinara koje su obveze dužnosnika kada je riječ o najmu automobila, Novaković je kazala da su kod leasinga dužnosnici obavezno staviti to u imovinsku karticu, a ako je riječ o kratkoročnom najmu od mjesec dana, nisu obvezni.

Podsjetimo, u slučaju koji je otkrio Jutarnji osobni automobil marke Mercedes E klase viđen je u dvorištu obiteljske kuće ministrice Žalac u Vinkovcima, a u vlasništvu je tvrtke za najam luksuznih vozila Star rent-a-car u vlasništvu g. Josipa Stojanovića Jollyja. Prema izjavi ministrice koriste ga njeni roditelji na temelju ugovora o najmu.

Ministrica Žalac danas je ispred zgrade Vlade odgovarala na pitanja novinara. Izrazila je uvjerenje da se razgovaralo isključivo o projektima i samouvjereno poručila da tu nema nikakve njezine odgovornosti. Ističe da se ne boji odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 12:07