OPĆA MOBILIZACIJA

Slučaj Livaja će pomoći Vatrenima!? Insajderi: ‘Evo u kakvom je stanju Marko došao u Rijeku!‘

Ova je generacija isporučivala veličanstvene rezultate i prije Livaje jer je obdarena klasom
 Ozan Kose/Afp

Obitelj je osnovna ćelija društva, prevarili su vas jednom davno u školi koju su očito pohađali i predsjednici Hrvatskog nogometnog saveza i Hajduka. Nigdje toliko topline, nigdje takve plemenitosti kao u roditeljskom domu, povjerovali su u đačkim klupama maleni Marijan Kustić i nešto manji Lukša Jakobušić, da bi se onda puno godina kasnije kao dužnosnici na društvenim mrežama logično utvrdili iza dva srodna hashtaga: #obitelj i #prgava familija. Rezultat? Harmonija bez premca, naprasni odlazak prve Hajdukove zvijezde iz kampa nacionalne momčadi.

Da bi cijela ta priča o skladnim obiteljima mogla biti bajka, tinejdžer mora posumnjati čim se prvi put dočepa Ramonesa. "We‘ re happy family, me, mom and daddy", opjevali su obitelj newyorški punk-rockeri ne propustivši u stihovima primijetiti da tata voli muškarce i prodaje dop, dok je majka stalno na tabletama. Nema veze, sve dok priča ostaje u obitelji, nastavljamo živjeti u idili.

Zlatku Daliću zalomi se, dakle, s vremena na vrijeme da se komadić brižno njegovane obiteljske idile ‘vatrenih‘ otrgne kontroli. Izbačen je iz obitelji Nikola Kalinić još na startu njegova izborničkog mandata, prekrižen je poslije iz njezinih redova odmetnik Ante Rebić, a sada je i Livaja odlučio da mu je važnije biti članom #prgave familije nego #obitelji s kojom ova prva sada već tradicionalno ratuje. Na prvi pogled može djelovati trivijalno, jedan je igrač dig‘o nos i ajd‘ Bog, ali neki ljudi južno od Svetog Roka već smrtno ozbiljno doživljavaju ovaj lom u obiteljskim odnosima. Dokaz? Trebate li bolju ilustraciju od podatka da je načelnik Pirovca u četvrtak otkazao koncert Leta 3 u svojem gradu jer bandu ne može jamčiti sigurnost, premda se koncert treba održati tel u kolovozu.

Stvar ravnoteže

Opterećuju li ovakve obiteljske drame svakodnevicu nacionalne momčadi dok se sprema za napad na trofej Uefine Lige nacija? Ako baš inzistirate na narativu o nogometu većem od života, gdje se svi moraju nepokolebljivo držati za isti štap kako bi napravili veliki rezultat, onda je Livajin izlazak s terena definitivno udarac.

image
CROPIX

Ako niste takav romantik, onda shvaćate da se već dan nakon rastanka klatno vratilo u neku natjecateljsku ravnotežu. Ova je generacija isporučivala veličanstvene rezultate i prije Livaje jer je obdarena (ne samo nogometnom) klasom. Njezini su lideri, kako oni na terenu tako i oni umirovljeni igrači u stožeru, serijski šampioni, dokazani ovisnici o finalima i trofejima koji su vlastitu klupsku letvicu preselili na poligon nacionalne momčadi. Ovaj eksces mogao bi samo dodatno izoštriti njihov fokus na izazov Final Foura u Rotterdamu, a nije isključeno da bi mogao razvedriti ambijent u momčadi. Iz insajderskih krugova dolazi, naime, vijest da je Livaja već na okupljanje u Rijeku stigao neraspoložen i napet.

Mnogi ispred Livaje

Livaja je za A-reprezentaciju postigao četiri pogotka, po jedan u utakmicama s Kanadom (na SP-u) te Ciprom, Slovenijom i Austrijom. Komforne, visoke pobjede zajednički su nazivnik svih navedenih utakmica u kojima je Dalić naučio da 29-godišnjak može biti vrlo koristan na terenu kao strijelac ili asistent. Livaja je top igrač čije znanje i golgeterski nos nitko pametan ne može osporiti, ali u konkurenciji Dalićevih zvijezda on je i dalje samo četvrti ili peti napadač u hijerarhiji. Ispred njega su kao napadački favoriti zabetonirani Andrej Kramarić i Ivan Perišić, čak i kada ovaj drugi klupsku sezonu provede na mjestu beka u Tottenhamu. S njim na crti je Bruno Petković, sve bliže obojici je Petar Musa, a odluči li izbornik zarotirati koncepciju u prvi plan prije Livaje utrčat će i pokretljiviji te agilniji Luka Ivanušec.

image
Ante Cizmic/Cropix

Da je taktiku mora složiti u hodu, kroz dva treninga kao što to često čini tijekom blic-akcija uoči kvalifikacijskih utakmica, Dalić bi Livaju ostavio na začelju klupe i vjerojatno izabrao onih manje ili više istih jedanaest: Livaković - Juranović, Šutalo, Gvardiol, Sosa - Modrić, Brozović, Kovačić - Pašalić (Vlašić, Ivanušec), Kramarić, Perišić.

U izboru Dalićeve pobjedničke forme niti #obitelj niti #prgava familija ne bi igrali značajniju ulogu, dresovi bi sletjeli u ruke stupovima društva i igračima koji su trenutačno u najboljoj formi. Livaja bi se u krupniji problem tek mogao izroditi kada se na meniju nađu kvalifikacijski ispiti za Euro 2024, ako u međuvremenu dvije glave velikih obitelji ne pronađu zajednički jezik...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:45