PRAVNA BITKA

SLUČAJ LJUBLJANSKA BANKA Suđenje odgođeno na najmanje 30 dana zbog 'problema u prijevodu'

Čini se kako Ljubljanska banka na ovaj način pokušava iskamčiti dugogodišnje mirovanje spora, što je rješenje koje svakako nije u interesu hrvatskih štediša

Suđenje u sporu Privredne banke Zagreb protiv Ljubljanske banke i Nove Ljubljanske banke danas je na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu odgođeno na najmanje trideset dana zbog “problema u prijevodu”.

Slovenska je strana, naime, dostavila hrvatsko-slovenski memorandum ali preveden sa slovenskog jezika, dok sud zahtijeva službeni tekst memoranduma na hrvatskom jeziku, a ne prijevod sa slovenskog.

'HRVATSKA NE KRŠI DOGOVOR |O LJUBLJANSKOJ BANCI' |Josipović nakon razgovora s Pahorom

Razlika nije malena, problem je u riječima “prekid” i “zastoj”. Prekid je, naime, pravni termin koji uključuje mirovanje spora i do petnaest godina, a zastoj znači da se spor može staviti u mirovanje prvi puta jednu, a drugi puta dvije godine. Čini se kako Ljubljanska banka na ovaj način pokušava iskamčiti dugogodišnje mirovanje spora, što je rješenje koje svakako nije u interesu hrvatskih štediša.

Tako će sudac Nikola Raguz, koji sudi u procesu, u višekilogramski spis koji se na sudu vodi od 1993. dodati i službeni tekst memoranduma. Odvjetnica Privredne banke Zagreb danas je u svojoj torbi sa spisima imala službeni tekst memoranduma na hrvatskom jeziku, ali samo isprintan sa stranica Vlade RH, bez ovjere da je riječ o službenom dokumentu, zbog čega sudac taj dokument nije prihvatio. Tek kada u spis dođe službeni i ovjereni tekst memoranduma, za što je dat rok od trideset dana, sud će odlučiti hoće li sazivati novo ročište ili će spor otići u mirovanje.

Odvjetnici Ljubljanske i Nove Ljubljanske banke nisu htjeli komentirati ishod odgođenog ročišta, poručivši samo kako im kodeksi brane razgovaranje o postupcima u tijeku.

Sve to u zagrebačkoj Palači pravde tumačilo se svega četrdesetak minuta prije nego što je na Pantovčaku započela svečana ceremonija dočeka slovenskog predsjednika Boruta Pahora u radni posjet Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:02