REAKCIJA

SLUČAJ MALE MADINE MUP odbacio optužbe vezano uz postupanje prema izbjeglicama

 Hanza Media

Nakon što je tjednik Globus, pozivajući se na Centar za mirovne studije (CMS) u srijedu prozvao hrvatsku policiju da sprječava migrante da zatraže azil u Hrvatskoj, reagiralo je Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP), navodeći da te pritužbe u javnom prostoru prenose humanitarne organizacije, pojedine institucije u Hrvatskoj i nevladine udruge i to unatoč činjenici što su te pritužbe teško provjerljive.

U tekstu pod naslovom „Tajni policijski rat protiv male mrtve Madine“, Globus je u izdanju od 6. travnja naveo da se obitelj poginule afganistanske djevojčice Madine Hosseini od 21. ožujka nalazi u MUP-ovom Tranzitno prihvatnom centru za strance u Tovarniku gdje je lišena slobode.

Tekst u kojem se također navodi da je Madina poginula lani 19. studenoga u naletu vlaka kod Šida u Srbiji nakon što ju je hrvatska policija zatekla u ilegalnom prelasku i protjerala, opremljen je naslovima "Kako se Hrvatska priprema za Schengen" i "Poraz humanosti na predziđu Europske unije".

MUP je, reagirajući na taj članak, kao i niz puta dosad odbacio navode o odgovornosti za tragično stradavanje djevojčice na području Srbije, a u blizini granice s Hrvatskom.

"Naglašavamo da su očevid na mjestu nesreće provodili policija i odvjetništvo Republike Srbije, dok je hrvatska policija o svim saznanjima kojima je raspolagala izvijestila nadležno državno odvjetništvo u Hrvatskoj“, priopćio je MUP, navodeći da su se o svim saznanjima očitovali javnosti te da je u tom slučaju podnijeta i kaznena prijava zbog čega ne mogu iznositi više detalja.

MUP naglašava kako je neupitno da se radi o tragičnom događaju za izbjegličku zajednicu i obitelj, no tvrdi da postupanje hrvatske granične policije nije ni na koji način utjecalo na uzrokovanje nesreće te da su policajci poduzeli sve kako bi pokušali spasiti život djevojčici.

Tvrdi također da provodi zakonite, održive i kontrolirane migracije s ciljem zaštite sigurnosti građana Hrvatske, kao i budućih tražitelja međunarodne zaštite

U MUP-u primjećuju, međutim, kako se često ispušta iz vida da je Hrvatska prema odredbama Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti obvezna zaštititi osobne i sve druge podatke prikupljene tijekom postupka traženja međunarodne zaštite te se ti podaci ne smiju dostavljati tijelima koja ne sudjeluju u postupku.

Zbog toga, MUP navodi da nije u mogućnosti iznositi niz detalja o pojedinačnom slučaju osobama koje ne sudjeluju u postupku i nemaju punomoć za pravno zastupanje stranaka, pa tako niti predstavnicima raznih nevladinih organizacija.

Vezano za prozivke da je obitelj Madine lišena slobode, uključujući njezinu braću i sestre, MUP je naveo da Zakon o međunarodnoj i privremenoj zaštiti propisuje situacije kada se tražiteljima međunarodne zaštite može ograničiti kretanje smještajem u prihvatni centar za strance. Ta mjera primjenjuje se isključivo kada su individualnom procjenom utvrdi da je nužna, kažu u MUP-u.

Za jedan broj osoba koje su tražile međunarodnu zaštitu u Hrvatskoj u ožujku ove godine, koje nemaju nikakve isprave o identitetu, trenutno je na snazi rješenje o ograničenju kretanja u Tranzitno-prihvatnom centru Tovarnik. Ograničenje kretanja ne sprječava provođenje postupka međunarodne zaštite, već upravo suprotno, postupak međunarodne zaštitite se provodi prioritetno.

Za osobe smještene u Tovarniku, MUP također kaže da su dobile rješenja o njihovom zahtjevu za međunarodnu zaštitu te da su iskoristile mogućnost korištenja besplatne pravne pomoći i izabrale odvjetnika s liste pružatelja besplatne pravne pomoći.

"Optužbe da Ministarstvo tražiteljima međunarodne zaštite u Tovarniku ne omogućava pružanje pravne pomoći i pristup odvjetnika nisu točne i ni na koji način ne doprinose zaštiti najboljeg interesa ni odraslih osoba niti djece, već manipulaciji i krivom informiranju javnosti i budućih potencijalnih tražitelja međunarodne zaštite o tom institutu“, zaključio je MUP.

Vezano uz navode o postupanju hrvatske policije prema nezakonitim migrantima, MUP navodi da je riječ o opetovanim optužbama koje su izrečene u stranim zemljama, najčešće u Srbiji, i to od migranata koji su više puta nezakonito pokušali ući u Hrvatsku.

MUP zaključuje da će Hrvatska svoj strateški cilj pristupanja Schengenskom prostoru ostvariti ispunjavanjem svih potrebnih uvjeta i provedbom relevantnih politika Europske unije, što svakako uključuje uvažavanje dostojanstva i prava pojedinaca, kao i puno poštivanje ljudskih prava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:00