DEBATA

SLUČAJ NASTAVNIKA INFORMATIKE KOJI JE ZBOG STATUSA O VUKOVARU DOBIO OPOMENU PRED OTKAZ Smiju li profesori kritička mišljenja dijeliti na mrežama?

 
Vukovar, Marko Šolić (u krugu)
 CROPIX

Profesor informatike Marko Šolić iz zagrebačke Osnovne škole Matije Gupca dobio je opomenu pred otkaz zbog objave statusa na Facebooku u kojem komentira odlazak osmih razreda na obavezni izlet u Vukovar.

Ravnateljica te škole objasnila je da je izdala opomenu jer je Šolić tijekom izleta tipkao po mobitelu umjesto da je pazio na djecu u autobusu. Ova odluka je podijelila profesorski svijet i potaknula raspravu o dijeljenju mišljenja profesora na društvenim mrežama.

U debati sudjeluju Suzana Hitrec, predsjednica Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja i Marko Vučetić, nezavisni saborski zastupnik i docent na Sveučilištu u Zadru

CROPIX
Marko Vučetić i Suzana Hitrec

Trebaju li učitelji i profesori paziti kakve komentare ostavljaju na društvenim mrežama?

Suzana Hitrec: Komentari ne smiju biti ni za koga uvredljivi i trebaju biti primjereni na način da sve ono što se govori i za što se zalaže treba biti u skladu s kurikulumom škole. Svaka škola ima svoj etički kodeks koji to propisuje i toga se svaki nastavnik treba pridržavati.

Marko Vučetić: Biti profesor je puno uže od biti građanin i slobode koje građanin ima ne mogu se suspendirati zbog toga što netko igra radnu ulogu profesora. Ako promatramo s te pozicije, jasno je da sva građanska prava vrijede i za nastavnike te da onaj tko negira pravo da se profesori putem društvenim mreža slobodno izražavaju je zapravo negator građanskih prava.

Jesu li društvene mreže promijenile odnos između profesora i učenika?

Suzana Hitrec: Vjerojatno jesu, ali ne samo društvene mreže nego i nove generacije. Ipak, moje je mišljenje da profesori i učenici ne mogu biti prijatelji u onom kontekstu izlaganja svojih privatnih života jedni drugima, jer to je izvan okvira profesionalnosti. U školi potičemo korištenje društvenih mreža za različite projekte, ali tu se mora razgraničiti profesionalni i privatni dio.

Marko Vučetić: Društvene mreže su jedan tip našeg virtualnog prostora u koji unosimo naš virtualni identitet koji je sastavni dio našeg identiteta i mislim da je taj odnos postao time slobodniji, a samim time i humaniji. I nadam se da je taj odnos promijenjen i da je postao slobodniji zahvaljujući društvenim mrežama.

Je li profesor Šolić na primjeren način iznio svoje mišljenje o učeničkom izletu u Vukovar?

Suzana Hitrec: Izabrao je krivi način i vrijeme da iskaže svoje mišljenje. O školskom kurikulumu raspravlja se na vijeću roditelja i na nastavničkom vijeću i onda na školskom odboru, i to je vrijeme kada se iznosi mišljenje i prijedlozi koji su uvijek, naravno, dobrodošli.

Marko Vučetić: On je iznio svoje mišljenje kao građanin, ne promatram da je on to iznio kao profesor. On je iznio svoje mišljenje o školskom izletu i njegovu autonomiju treba poštovati. Ako je nekome sporan sadržaj, onda neka se spori sa sadržajem. Ujedno, ravnateljica je tu napravila jedno nelegitimno poistovjećivanje, jedan protupedagoški čin, gdje je dobrog nastavnika proglasila lošim jer je znala da ga ne može kazniti zbog onoga što je napisao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:56