SPORNO CJEPIVO

Slučaj nesretne žene (91) nije jedini? HALMED istražuje šest sumnjivih smrti, reagirao i Capak

91-godišnja žena preminula je od plućne embolije tri dana nakon što je cijepljena
Ilustracija
 Fred Tanneau/AFP

Hrvatska agencija za lijekove (HALMED) i Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) istražuju slučaj smrti vezan za zgrušavanje krvi nakon cijepljenja AstraZenecinim cjepivom. Naime, kako je Jutarnji list ranije danas objavio, 91-godišnja žena preminula je od plućne embolije tri dana nakon što je cijepljena, a slučaj se trenutačno istražuje.

- HALMED je pokrenuo postupak ocjene slijedom zaprimanja inicijalne prijave dana 7. ožujka. ​S obzirom na to da inicijalna prijava nije sadržavala dovoljno informacija za ocjenu povezanosti sumnje na nuspojavu i cjepiva, zatraženi su dodatni podaci - kažu u HALMED-u i dodaju da je u tijeku postupak prikupljanja potrebnih podataka te njihove ocjene, a konačni zaključak bit će donesen u što skorijem roku.

Ovo je jedini prijavljeni slučaj u Hrvatskoj u kojem je smrt cijepljene osobe povezana s tromboembolijskim događajem, odnosno zgrušavanjem krvi, sličnim onima prijavljenima u Austriji i Danskoj. No, nije i jedini smrtni slučaj koji se istražuje.

Naime, za još pet preminulih prijavljena je sumnja na povezanost s cjepivom jer je utvrđeno da je vremensko razdoblje povezano s razdobljem cijepljenja. Kako doznajemo, i za te slučajeve istrage još traju, a riječ je o osobama koje su primile i druga cjepiva, odnosno za Pfizer, AstraZenecu i Modernu. Uzroci smrti kod njih bili su uglavnom srčani aresti.

Osam prijava

- Zaprimljeno je ukupno osam prijava sumnji na nuspojave sa smrtnim ishodom koje su vremenski povezane s razdobljem cijepljenja. Od toga, za šest prijava uzročno-posljedičnu povezanost s cijepljenjem iz trenutačno dostupnih podataka nije moguće ocijeniti. Zatraženi su dodatni podaci koji su potrebni za potpunu ocjenu prijava. Za dvije je prijave, slijedom provedene potpune ocjene sve dostavljene medicinske dokumentacije, uzročno-posljedična povezanost između primjene cjepiva i smrtnog ishoda ocijenjena kao: nije vjerojatna - govore iz HALMED-a.

Od početka primjene cjepiva u Hrvatskoj HALMED je zaprimio 1408 prijava nuspojava na covid-19 cjepiva i to 988 na Pfizer, 81 na Modernu, 337 na AstraZenecu i dvije prijave bez informacije o proizvođaču. Stručne grupe HALMED-a i HZJZ-a ocijenili su da 88 posto prijava spada u blaže nuspojave, a 12 posto među teže.

- Među ozbiljnim nuspojavama najčešće su zabilježene reakcije preosjetljivosti koje su se manifestirale kao osip, svrbež i koprivnjača nedugo nakon primjene cjepiva, zbog čega su primijenjeni antialergijski lijekovi i nakon čega je u svim slučajevima došlo do oporavka. Riječ je bila o odraslim osobama mlađe do srednje životne dobi. Također, rjeđe su zabilježene reakcije pareze lica, odnosno periferne slabosti jedne strane lica. Ove reakcije obično su povezane s otokom tkiva koji pritišće živac i najčešće je riječ o prolaznom stanju - kažu iz HALMED-a.

Capak: WHO kaže da treba nastaviti sa cijepljenjem

Nakon što je Jutarnji list objavio da se istražuje smrt 91-godišnje žene koja je preminula od plućne embolije tri dana nakon primitka cjepiva AstraZenece, te da se slučaj istražuje, na N1 je slučaj je komentirao Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

- Znam da imamo jedan slučaj smrti od tromboembolije od AstraZenece, radi se o 91-godišnjoj osobi. Komisija je zaključila da ta dva događaja nisu povezana. Tromboembolija nije rijetkost, svaki tjedan na sto tisuća događa se jedan takav slučaj. Lako je moguće da se slučajno poveže s cijepljenjem”, rekao je Capak za N1.

S druge strane ovo je odgovor koji je Jutarnji list dobio u 15.45 od Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode:

- U skladu s podacima u prijavi koju je HALMED zaprimio, sumnja na nuspojavu odnosi se na smrtni ishod u 91-godišnje osobe tri dana nakon cijepljenja. Kao uzrok smrti u prijavi se navodi plućna embolija. HALMED je pokrenuo postupak ocjene slijedom zaprimanja inicijalne prijave dana 7. ožujka. S obzirom na to da inicijalna prijava nije sadržavala dovoljno informacija za ocjenu povezanosti sumnje na nuspojavu i cjepiva, zatraženi su dodatni podaci. Dakle, trenutačno je u tijeku postupak prikupljanja potrebnih podataka te njihove ocjene, a konačni zaključak bit će donesen u što skorijem roku - stoji u pisanom odgovoru HALMED-a.

Ravnatelju HZJZ-a Capaku postavili smo pitanja kada i čija je komisija utvrdila da plućna embolija preminule nema veze s primitkom cjepiva,te zašto HALMED nije upoznat s time? Odgovorio nam je da se javimo HALMED-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:05