SPORNA IZRAVNA POGODBA

SLUČAJ OBNOVE STUDENTSKIH DOMOVA NA REVIZIJI EUROPSKE KOMISIJE Zbog izigranog natječaja Hrvatska će morati vratiti čak 220 milijuna kuna?

 
 CROPIX

Agencija za reviziju sustava provedbe programa Europske unije (ARPA) u svojoj je reviziji sustava odredila financijsku korekciju od 100 posto za projekt obnove studentskih domova “Stjepan Radić” i Cvjetno naselje u Zagrebu, koji je s 220 milijuna kuna financiran iz fondova Europske unije, dok su preostalih 65 milijuna kuna dali Ministarstvo znanosti i Fond za energetsku učinkovitost, potvrdili su nam u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU.

Korekcija od 100 posto znači da bi Hrvatska morala vratiti svih 220 milijuna kuna dobijenih iz EU. Nakon što je potvrdilo taj nalaz, u nastavku odgovora Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU ističe kako je ono, “nakon razmatranja svih relevantnih činjenica u predmetnom slučaju, zaključilo da financijska korekcija od 100 posto nije razmjerna počinjenim propustima i ocijenilo da je financijska korekcija od 25 posto primjerena”.

Pitanje standarda

Konačnu odluku pak donosi revizija Europske komisije, a treba znati da je ARPA tijelo koje radi po najstrožim standardima EU. ARPA je osnovana kao javna ustanova, a djelatnost su joj revizija i ovjeravanje usklađenosti provedbe programa EU u kojima su upravljanje i odgovornost preneseni na RH. Ta agencija izrađuje i dostavlja godišnja revizijska izvješća službama Europske komisije, pri čemu izvještava o učinkovitosti i djelotvornosti sustava upravljanja i kontrole fondova EU u RH, te o valjanosti, ispravnosti i zakonitosti svih računovodstvenih evidencija i izvršenih transakcija. Time je ARPA kao hrvatsko tijelo za reviziju izravno odgovorna upravo Europskoj komisiji.

To bi moglo značiti da bi konačna korekcija mogla biti ipak znatno iznad 25 posto i bliže 100 posto ukupnog iznosa. Na primjer, ako bi u konačnici korekcija iznosila 50 posto, to bi značilo da Studentski centar, odnosno njegov vlasnik Zagrebačko sveučilište, mora vratiti 110 milijuna kuna u blagajnu EU. A ako Sveučilište ne bude imalo taj novac, morat će ga dati država.

Sporna izravna pogodba

Podsjetimo, obnovu studentskih domova je u izravnoj pogodbi 2015. dobila tvrtka Projektgradnja, koja je u vlasništvu Agrokora Ivice Todorića, trenutno pod izvanrednom upravom Fabrisa Peruška. U izravnu pogodbu se išlo nakon što na vrijeme nisu dovršeni pokrenuti postupci javne nabave, koji su pokrenuti jer cijene i uvjeti koje su nudili izvođači nisu odgovarali SC-u. ARPA je, kako se može doznati, pronašla nepravilnosti upravo kod izravnih pregovora, jer se oni mogu opravdati samo u iznimno specifičnim projektima i uvjetima. Na čelu ARPA-e je Neven Šprlje, koji nije odgovorio na zahtjev da nam dostavi detaljnije obrazloženje o njihovoj ocjeni u ovom postupku, a u dosadašnjim je istupima isticao da su najčešća područja u kojima se javljaju korekcije povreda pravila vezanih uz javnu nabavu.

Podsjetimo, Studentski centar je u Obavijesti i namjeri sklapanja ugovora istaknuo da je od 23. prosinca 2014. do 17. travnja 2015. u 115 kalendarskih dana proveo javnu nabavu za tehničko savjetovanje, izradu feasibility studije i projektiranje, izradio projektnu dokumentaciju glavnog projekta i troškovnika, pripremio javnu nabavu za radove, te objavio otvoreni postupak javne nabave za radove rekonstrukcije studentskih domova 17. travnja 2015.

Ipak, nisu uspjeli provesti postupak javne nabave, nego su nakon poništenja tog postupka, a radi “hvatanja rokova”, pokrenuli postupak izravne pogodbe, i to će sada rezultirati vrlo nezgodnim konzekvencama. Odluku da se poslije neuspjele javne nabave izravnim pregovorima posao dodijeli Projektgradnji donio je tadašnji sanacijski upravitelj Studentskog centra Pejo Pavlović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:10