TEŠKE OPTUŽBE

SLUČAJ PADA BRITANKE S KRUZERA POPRIMA RAZMJERE SKANDALA Izvor blizak istrazi otkriva: 'Popila je pet pića i skočila je s broda'

Ona je glupača, izjavila je za britanski tisak majka vlasnika broda i  rekla da će ih incident stajati 600 tisuća dolara

Nema sumnje, britanska stjuardesa Kay Longstaff skočila je kruzera Norwegian Star, potvrdio je za Jutarnji list anoniman izvor direktno uključen u incident o kojem bruje svi domaći i vodeći britanski mediji.

- Službeno, istraga još uvijek traje i poznato je da je Britanka pala u more, a neslužbeno, skočila je i to se vidi na snimkama sigurnosnih kamera - rekao nam je izvor.

Podsjetimo, 46-godišnja Kay Longstaff pala je sa 20 metara visine u more u kojem je provela 10 sati. U moru je bila od subote oko 23.45 sati do nedjelje ujutro, kad ju je pronašla posada broda Hrvatske ratne mornarice. Od mjesta nesreće bila je udaljena oko 1300 m, a 60 nautičkih milja od luke Vargarola, odakle je krenula potraga.

Iako bez vidljivih trauma, osim tek pokoje modrice, Longstaff je zadržana 24 sata na promatranju u pulskoj općoj bolnici na zatvorenom Odjelu psihijatrije. Budući da su bolnicu opkolili brojni mediji, u ponedjeljak je u poslijepodnevnim satima pobjegla u Veneciju, a izvedena je kroz stražnji ulaz bolnice.

No, izvor koji je blisko povezan sa slučajem otkrio nam je insajderske informacije koje daju detaljniji uvid u situaciju i potvrđuju sumnje da ipak nije riječ o nesretnom slučaju.

- Mnogo vam već govori i sama činjenica da je prvo dovezena u Mornaričku bolnicu u Puli na hitni trakt, no kada su interno potvrđene informacije da je Britanka bila alkoholizirana i da je sama skočila, premještena je na zatvoreni Odjel psihijatrije u pulskoj općoj bolnici, na drugom kraju grada - objašnjava nam izvor.

Istraga završena

Kaže da je policija ispitala Longstaff tijekom boravka u bolnici, a ona im je spremno potvrdila da je pala s broda.

- Rekla je da je bila pijana i emotivna te da je sjedila na rubu i pala zbog kretanja broda, što se nikako ne poklapa s neslužbenim izvještajima inspektora uključenih u slučaj, koji su primarno istraživali je li se Britanka bacila s kruzera ili ju je netko gurnuo. Na temelju snimki i izjava svjedoka s kruzera, posade i putnika, istražitelji su zaključili da se radi o pokušaju samoubojstva.

Prema snimkama je jasno vidljivo da se Kay Longstaff bacila s kruzera, a ostale okolnosti koje su do toga dovele razjašnjene su brojnim iskazima. Tako je poznato da je u pola sata prije nego što se bacila s kruzera popila pet “težih” alkoholnih pića. Pod utjecajem alkohola bio je i njezin partner Craig Rayment s kojim se prije incidenta posvađala do prekida - otkrio nam je izvor blizak istrazi koju su sada nastavile provoditi osiguravajuće kuće i vlasnička kompanija.

Dečko Kay Longstaff koji je na kruzeru proslavio svoj rođendan. Fotografiju je na Facebooku objavila upravo Kay

- Policija nije utvrdila da je na štetu britanske državljanke počinjeno kazneno djelo - rekli su nam iz Policijske uprave istarske.

Činjenici da nije riječ o nesretnom slučaju u prilog idu i iskazi koji potvrđuju da je Kay torbicu s dokumentima, među kojima je bila i putovnica, odložila sa strane, ali i izjava poručnika fregate Lovre Oreškovića, zapovjednika broda Cavtat koji je spasio Britanku, koji nam je ranije otkrio da se Longstaff, kada je se oporavila od šoka, prvo raspitivala o troškovima spašavanja.

Tko to plaća?

- Zbrinuo ju je poručnik Marko Perković i njemu je ispričala da je stjuardesa u privatnoj čarter-tvrtki, da je Britanka, ali da živi u Malagi. Bila je tri tjedna na godišnjem odmoru i dan kada je pala bio joj je posljednji dan odmora jer je sutradan trebala letjeti kući iz Venecije. Kada je došla k sebi, bila je u panici tko će snositi troškove spašavanja i kako će to platiti, no rekli smo joj da za to ne mora brinuti - rekao nam je ranije Orešković.

Naš izvor objasnio je da bolničke troškove pokriva osiguranje, no upitno je tko će u ovom slučaju pokriti troškove spašavanja.

Naime, spašavanje u pomorskim nesrećama i tragedijama na moru financira se iz državnog proračuna, a ako je pak u pitanju kazneno djelo (što bi u ovom slučaju bilo da je Kay netko gurnuo s kruzera, što nije utvrđeno) i osoba bude osuđena, onda se sudskim putem razračunavaju svi prekovremeni troškovi institucija i ustanova koje su sudjelovale u pojedinim aktivnostima spašavanja.

No, pokušaj samoubojstva ne vodi se kao kazneno djelo, a i cijeli slučaj je specifičan jer je Britanka pala u more s kruzera koji je plovio pod stranom zastavom u područje ZERP-a Republike Hrvatske, što automatski znači da je bila na stranom teritoriju pa je upitno tko će snositi troškove osiguranja. Valja napomenuti da Hrvatska u većini slučajeva ne naplaćuje troškove spašavanja.

No, činjenica je da se ovaj slučaj dotiče čak sedam zemalja i poprima sve veće razmjere skandala.

Naime, s broda u vlasništvu američko-bermudske kompanije Norwegian Cruise Line koji je plovio pod zastavom Bahama, britanska državljanka s adresom u Španjolskoj pala je u more na području Hrvatske, a u sve je uključena i Italija, odnosno njihova Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru budući da je Italija bila konačno odredište putovanja.

Skandalom je ogorčena i majka predsjednika Norwegian Cruise Linea, Andyja Stuarta, 83-godišnja umirovljenica čije ime nije objavljeno, koja je za britanski Daily Telegraph rekla da je njezin sin izrazito iznerviran cijelim slučajem koji je bacio ljagu na kompaniju.

Velika šteta

- Nije pala. Skočila je. To će koštati Norwegian Cruise Line 600.000 dolara. Ona je glupača. Sin mi je rekao da zna da je skočila u more - rekla je.

Izvor blizak slučaju naglasio je da Norwegian Cruise Line nije isključio mogućnost podizanja tužbe protiv britanske stjuardese.

Kay Longstaff u zadnje vrijeme prolazi kroz “težak period, što ju je i nagnalo na krstarenje”, potvrdio je britanskim medijima njezin otac Ron Longstaff, 76-godišnji umirovljeni policajac iz Warwickshirea.

Navodno je nedavno bila na teškoj operaciji, a od adolescentskih godina pokušava preboljeti smrt svoje majke koja je preminula od raka.

Među klijentima za koje se brinula kao stjuardesa su bivši nogometaš Premier lige Bastian Schweinsteiger, vozači Formule 1 i poznata nasljednica Tamara Ecclestone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 13:56