BISKUP RAZRIJEŠIO SVEĆENIKA, ALI...

Slučaj sado-mazo svećenika: Crkvi za skandal krivi novinari. 'To je orkestrirana hajka!'

Tomušić je u vrijeme službe kod Vukovara bio u središtu seks skandala pa ga je Crkva sklonila u Pokupsko. Problem je nastao kada su za novu lokaciju toga svećenika doznali novinari

SISAK - Sisački biskup Vlado Košić razriješio je svećenika Marka Tomušića službe privremenog upravitelja župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Pokupskom.

Podsjetimo, Jutarnji list u travnju 2011. godine razotkrio je svećenika koji je preko internetskih mrežnih servisa s “prijateljima” komunicirao odjeven u sado mazo odjeću zabavljajući se raznim seksualnim pomagalima te masturbirajući.

Službeno je priopćeno iz Sisačke biskupije kako je Tomušić razriješen jer ga je “njegov Ordinarij povukao u Đakovačko - osječku nadbiskupiju”.

No, stvarni razlog otkaza župniku Tomušiću je otkriće da je u Sisačku biskupiju, odnosno u župu Pokupsko došao svećenik Tomušić koji je u vrijeme službe u Berku kod Vukovara bio u središtu seks skandala , u kojeg su bile uključene sado-mazohističke igrice, te optužbe za pedofiliju.

Zbog tih je optužbi nadbiskup Srakić Tomušića prošlog ljeta razriješio dužnosti župnika, a Crkva ga je iz Berka sklonila u Pokupsko. Problem je nastao kada su za novu lokaciju toga svećenika doznali novinari.

Iako su prvi mah u Sisačkoj biskupiji stali iza prozvanog svećenika, ističući kako se u “slučaju velečasnog Marka Tomušića radi o uobičajenom povjeravanju službe privremenog upravitelja župe Uznesenja BD Marije u Pokupskom, nakon što je Đakovačko-osječki nadbiskup sisačkom biskupu dao preporuku za velečasnog Tomušića”, u Sisačkoj su biskupiji nakon tekstova u novinama promijenili priču i odlukom biskupa Košića, Tomušić je vraćen otkud je i došao.

Za cijeli skanadal dijelu crkvenih dužnosnika od početka su bili krivi novinari, kojima je iz tajništva biskupije preporučeno 'da preispitaju svoj odnos prema sablažnjivom'.

Pojasnili su iz tajništva Biskupije da ‘razlog zašto je otišao iz Berka nije bilo župnikovo javno sablažnjivo ponašanje - jer župljani su bili zadovoljni njime - nego pisanje medija koji su gladni senzacija i skandala iskoristili njegov - ako je njegov, jer on to poriče - doista nedoličan postupak na internetu, što nije bilo učinjeno ni pred jednim vjernikom već u njegovoj sobi’.

Iz Sisačke su biskupije zaključili kako propitivanje medija o Tomušićevu službovanju u Pokupskom “izgleda kao orkestrirana hajka koja ima za cilj uništavanje živote ljudi radi vlastite zarade i promidžbe'.

Slučaj je na kraju zaključio, posve logičnom odlukom, biskup Vlado Košić, razrješujući dužnosti svećenika kojeg se optužuje da je sklon pedofiliji i sado-mazo igricama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:46