STRAVIČNA SUDBINA

SLUČAJ ŠTENACA BEZ OČIJU Vlasnica: 'Psi nisu zanemarivani'; Veterinar: 'To je potpuna laž!'

Još se ne zna hoće li vlasnica odgovarati jer će se policija tek sutra početi baviti slučajem

Ženka i mužjak shar peija, koji su u petak navečer nakon trodnevnog skrivanja pronađeni u šumi Haljevo nedaleko od Belog Manastira, trenutno su zbrinuti u Veterinarskoj stanici Beli Manastir. Riječ je o bolesnim i, kako kaže, veterinar Miroslav Prebeg, zanemarenim psima od oko deset mjeseci, od kojih je mužjak potpuno slijep.

Nestanak nije prijavljen

Umeđuvremenu se na Facebook stranicu Veterinarske stanice javila i Tamara Milić Novak, koja se predstavila kao vlasnica pasa, tvrdeći da nisu zlostavljani ni zanemarivani. Napisala je i da je mužjak k njima došao s dva mjeseca starosti te da su ga vodili veterinaru u Zagreb te da je bio na jednoj operaciji, ali da mu se nije moglo pomoći.

- Gospođa nam se javila telefonom najavivši da će doći k nama i donijeti medicinsku dokumentaciju. Ona tvrdi da psi nisu zlostavljani, no sigurno je da su zanemarivani i da nisu imali adekvatnu medicinsku skrb. Nisu cijepljeni protiv bjesnoće, niti su mikročipirani, iako se to moralo učiniti 90 dana nakon što su došli na svijet.

Tko će ih udomiti?

Također, njihov nestanak nije prijavljen, a ako se to ne učini u roku od tri dana, smatra se da je riječ o napuštenim psima - pojasnio nam je Prebeg. On se osvrnuo i na zdravstveno stanje pasa. - Mužjak je potpuno slijep. Imaju kroničnu infekciju očnih duplji, a kako je riječ o pasmini koja je sklona uvrtanju kapaka, pri čemu trepavice upadaju u oči i bodu ih, o tome se mora dobro voditi računa, a iz ovog što smo vidjeli kod njih jasno je da se tome nije pridavala pažnja. Oči su im prilično nagnojene i otečene, tako da ćemo prvo pribjeći saniranju te infekcije, a tek nakon toga vidjeti hoćemo li ih operirati - rekao je veterinar koji je u subotu najavio da bi psi nakon oporavka trebali biti udomljeni.

No, budući da se javila njihova vlasnica, to sada o ovisi o pravnim institucijama. Sada im se samo treba pomoći.

Policija još nema sve informacije

U PU osječko-baranjskoj rekli su nam da za sada nije bilo nikakvih postupanja u vezi s tim slučajem, no da će ih sutra sigurno biti. Čekaju se rezultati izvida koje rade službenici na terenu u Baranji, nakon čega će se moći dalje postupati te utvrđivati odgovornost za stanje u kojem su se našla dva psa. Vlasnica je, uzgred, na Facebooku napisala i kako su im veterinari kod kojih su ih vodili za mužjaka rekli kako je bila dvojba “izvaditi oko ili ga uspavati”. Tvrdi da za to ima dokaze koje će priložiti nadležnim institucijama, a priznala je da je njezina krivnja što psi nisu mikročipirani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:55