OBRAT

SLUČAJ VRAĆEN NA PONOVNO SUĐENJE Ukinuta presuda kojom je Željka Markić kriva za klevetu Mime Simić

Željka Markić
 Ante Cizmic / CROPIX

Županijski sud u Varaždinu početkom lipnja ukinuo je presudu Općinskog suda u Zagrebu donesenu lanjskog siječnja, kojom je Željka Markić, predsjednica udruge U ime obitelji, proglašena krivom za klevetu LGBT aktivistice Mime Simić te je predmet uputio prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje pred drugim sucem.

Podsjetimo, Simić je tužila Markić jer je Markić u intervjuu Jutarnjem listu, objavljenom 2016., komentirajući ukidanje Povjerenstva za neprofitne medije, izjavila da je njezina udruga nadležnima dostavljala “brojne primjere sukoba interesa”, poput onog Mime Simić, LGBT aktivistice, koja je “tri je godine zaredom bila birana u Povjerenstvo te je to isto povjerenstvo dodjeljivalo sredstva portalu Vox Feminae kojemu je njezina partnerica bila stručna suradnica”.

“I onda ne čudi što je gospođa Simić svirala gitaru i pjevala na Markovu trgu protiv ministra Hasanbegovića. Šteta što nije podigla glas i kao članica Povjerenstva (...) U ovim okolnostima harangu protiv ministra Hasanbegovića mogu jedino čitati kao pokušaj zadržavanja nezakonitih privilegija”, rekla je u intervjuu Markić. Varaždinski je sud zaključio da je prvostupanjski sud krivo utvrdio činjenično stanje, a opomenuo je i sud zbog zaključka da “Markić nije dokazala da nije kriva za ono što je optužuje Simić”, upozoravajući da krivnju kod klevete mora dokazati tužitelj, a ne optuženik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:30