KAKO JE 11 VISOKIH ŠKOLA U HRVATSKOJ DOBILO ESG CERTIFIKAT KVALITETE

'Slušamo studente i popravljamo se kao predavači. Učilišta su nam zato najbolja'

Svaki bi dekan morao biti i menadžer, kaže Damir Varevac, prvi čovjek prvog fakulteta s certifikatom ESG u Hrvatskoj
Zagreb, 201011.Uciliste Algebra, Ilica 242.Ucenici u ucilistu Algebra. Za temu o prekvalifikacijama.Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
 CROPIX

Sustav za osiguranje kvalitete uveli su kada se o tome u hrvatskom visokom školstvu još nije ni govorilo. Izradili su vlastite strategije razvoja u vremenu kada ih ni sveučilišta nisu imala. Organizirali su upravu na način da su titule sveučilišnih profesora nadogradili menadžerskim vještinama. Zadali su si ambiciozne ciljeve i pratili njihovo ispunjavanje.

Imaju aktivne odbore za kvalitetu, povjerenike za nadziranje obavijesti o sumnjama na prevare u financijskom poslovanju, a uveli su i visoke kriterije za nastavno osoblje. Tko ih od vanjskih suradnika ne zadovolji, može očekivati da će im se zahvaliti na suradnji. Pritom profesore ocjenjuju studenti koji imaju najveće benefite od tako menadžeriranih fakulteta.

Kontrola rada

Ne samo da se rezultati anonimnih anketa u kojima studenti ocjenjuju rad nastavnika ne provode tek reda radi (profesor sa slabom ocjenom može se naći u problemu), već se mišljenje studenata u mnogim područjima - od objektivnosti dobivene ocjene do kvalitete samog studijskog programa - itekako uvažava.

Jedanaest je od 120 visokoškolskih institucija u Hrvatskoj zbog ovakve ustrojenosti dobilo službenu potvrdu - certifikat da zadovoljava europske kriterije kvalitete (ESG) koji vrijedi pet godina. Preostalih 109 morat će tek poraditi na tome.

- Svaki bi dekan danas morao biti i menadžer - komentira Damir Varevac, dekan Građevinskog fakulteta u Osijeku, čiji međunarodni certifikat ESG nosi kodni broj 001, što znači da je riječ o prvoj instituciji u Hrvatskoj koja ga je primila.

Benefite uloga u osiguravanje kvalitete, na kojoj su počele raditi dvije bivše uprave, danas osjećaju na način da 85 posto njihovih profesora dobiva od studenata prosječnu ocjenu ne manju od 4.0 i nemaju niti jednog negativno ocijenjenog predavača.

- Reagirali smo, naime, na sve ocjene ispod 3.0 tako da smo proveli kontrolu rada nastavnika - kaže dekan.

Metode rada

Provjerili su nastavnikove metode rada, razgovarali s njim i po potrebi mu organizirali dodatnu edukaciju. Po povratku s godišnjih njihove nastavnike čeka edukacija iz područja antikorupcije. Cilj im je, kaže Varevac, proglasiti se fakultetom bez korupcije.

- Jedna je stvar kako doživljavate sami sebe, a druga kako vas doživljavaju drugi - kaže Goran Turkalj, dekan riječkog Tehničkog fakulteta, prve visokoškolske ustanove Sveučilišta u Rijeci koja je dobila certifikat. Priznaje da se kroz uvođenje sustava za osiguranje kvalitete i sam morao korigirati kao profesor. Studentima je, kaže, očito nešto kod njega zasmetalo, pa se morao popraviti kako bi dobio bolju ocjenu. Fakultet elektrotehnike i računarstva, uz Medicinski i Fakultet organizacije i informatike, jedini je zagrebački javni fakultet s certifikatom kvalitete.

Gordan Gledec, predsjednik FER-ova Povjerenstva za upravljanje kvalitetom, kaže da je vanjska neovisna prosudba kod njih trajala gotovo dvije godine.

- Analizirani su brojni dokumenti vezani uz upravljanje kvalitetom, a međunarodno povjerenstvo razgovaralo je s predstavnicima studenata, zaposlenika, suradnika, čak i poslovnih partnera iz gospodarstva - objašnjava Gledec detalje postupka za dobivanje ESG-a. U konačnici, ukupna razvijenost sustava osiguranja kvalitete FER-a ocijenjena je između razvijene i napredne faze.

Brigu o kvaliteti vode i neka privatna visoka učilišta, pri čemu raspolažu mehanizmima koje teže ostvaruju državni fakulteti.

- Kad uočimo da netko od predavača ima znanja, ali ga ne prenosi na adekvatan način studentima, nudimo dodatnu edukaciju. U početku smo imali nekoliko raskida suradnje s nastavnicima koji nisu zadovoljili naše kriterije kvalitete. Bez obzira na dokazanu ekspertizu i stručnost u poslu, ako ljudi nemaju pedagoške i metodološke kompetencije, ne mogu biti naši suradnici - tvrdi Silvija Grgić, prodekanica za nastavu na Visokom učilištu Algebra, čijih 400-tinjak studenata danas ima ulaz u više od 40 vodećih ICT tvrtki u Hrvatskoj, kroz praktičnu nastavu.

Lakša prohodnost

Na VERN-u, drugoj privatnoj instituciji s certifikatom, kažu da su se politici kvalitete posvetili od osnivanja.

- Koristi od toga najviše imaju studenti jer studiraju u uređenom sustavu. To im osigurava međunarodnu prepoznatljivost i lakšu prohodnost kroz europski visokoobrazovni prostor te lakše uključivanje u tržište rada - vjeruje Nikolina Borčić, voditeljica VERN-ova Ureda za kvalitetu.

Kako do ESG potvrde:

- detaljna analiza velike količine dokumentacije

- posjet (2-3 dana) međunarodnog povjerenstva

- inicijalni izvještaj i preporuke za poboljšanje

- rok od 6 mjeseci za provođenje preporuka

- konačno izvješće sa sedam ocjena učinkovitosti

11 fakulteta s europskim certifikatom

1. Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu

2. Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu

3. Građevinski fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku

4. Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

5. Sveučilište u Dubrovniku

6. Sveučilište u Rijeci

7. Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci

8. Veleučilište u Rijeci

9. Veleučilište VERN

10. Visoko gospodarsko učilište u Križevcima

11. Visoko učilište Algebra - visoka škola za primijenjeno računarstvo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:32