USKORO POČINJE ŠKOLA

UDAR NA OBITELJSKI BUDŽET Na opremanje školarca odu čak dvije trećine prosječne plaće

Rasterećenje na budžetu osjetit će oni roditelji koji su dobili besplatne knjige

Udar na financije ovih dana osjećaju sve obitelji koje imaju školarce te im moraju kupiti udžbenike, pribor i opremu za povratak u školske klupe. To ih samo za jednog osnovnoškolca košta vrtoglavih 3500 kuna. No sve one roditelje čija će djeca ove godine dobiti besplatne knjige osjetit će rasterećenje. Među njima je i obitelj Matijašić iz Zagreba, koja će za troje djece i njihov pribor potrošiti 4450 kuna.

“Ovo je prva godina u kojoj smo malo rasterećeni jer smo trebali kupiti samo školski pribor.

Dosad smo kupovali knjige na rate i u antikvarijatu, ali razlika u budžetu se itekako osjeti”, komentira Željka Matijašić iz Zagreba, majka dva sina srednjoškolca te 11-godišnje Marte koja za nekoliko dana kreće u 5. razred.

"Marti smo zato kupili malo skuplje bilježnice. Curica je koja voli birati lijepe stvari. Koristili smo 10 posto popusta koji smo imali, ali bilježnice s ostalim priborom potrebnim za početak škole platili smo oko 350 kuna, a sve ukupno nas je pribor za djecu izašao oko 650 kuna”, otkriva nam Željka. Marti mama i tata osim opreme za tjelesni koju mora kupiti svake godine jer, kao i sva djeca, brzo raste, roditelji kupuju i opremu za izvanškolsku aktivnost - odbojku.

“Članarina za odbojku nas košta 200 kuna mjesečno, a svake godine joj kupimo novu opremu koja košta oko 300 kuna, plus još toliko za tenisice. No njih nosi i u produženom boravku i na treninzima. Sinovi pak treniraju boks, ali ne plaćaju članarinu, a za to im ne trebamo kupovati ni posebnu opremu”, objašnjava Željka. Dodaje da osim sportske opreme djeci svake godine prije jeseni kupi i nešto nove odjeće.

“To me po djetetu izađe oko 1000 do 1200 kuna, samo tenisice su 500 kuna, a onda i još neke traperice i par majica i to je već preko 1000 kuna”, objašnjava majka troje djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:06