UKUPNO 678 MIL. EURA

SLUŽBENI PODACI U Srbiju izvozimo svinje i toaletni papir, a uvozimo kupaće kostime i mlijeko

 Damir Glibušić/CROPIX

Službeni podaci Hrvatske o uvozu i izvozu dvije su različite verzije vanjskotrgovinskog poslovanja. Naime, vrijednosno se podaci slažu, ali kad je riječ o objavljen postotcima, oni se bitno razlikuju.

Prema podacima Republike Hrvatske, rast izvoza u Srbiju tijekom 2014. godine u odnosu na 2013. godinu porastao je 39,5 posto dok prema podacima koje je objavila republika Srbija, taj postotak iznosi 16,3 posto.

Ukupna robna razmjena između Hrvatske i Srbije je, prema njihovim podacima, iznosila 678 milijuna eura.

Točnije, izvoz iz Srbije je iznosio 317,4 milijuna eura, a izvoz iz Hrvatske i iznosio je 360,7 milijuna eura, prenosi Blic podatke Privredne komore Srbije.

Najznačajnija roba koju je Srbija uvezla iz Hrvatske su svinje težine preko 50 kg, cement, dijelovi sjedišta, životinjsko gnojivo, deterdženti za pranje rublja i posuđa, električna energija, boce, cigarete, toaletni papir, soja u zrnu, srdele, lijekovi i karton dok je Srbija u Hrvatsku izvezla benzin, suncokretovo ulje, karton, električnu energiju, šećer, balone, boce, bočice, mlijeko, kukuruz i kupaće kostime, piše Blic.

Zanimljivo je za istaknuti kako se među najznačajnijom robom našla električna energija i karton koje Srbija izvozi Hrvatskoj i Hrvatska Srbiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 12:03