MREŽA SVJETSKIH GEOPARKOVA

'SLUŽBENO JE, OD DANAS SMO NA UNESCO-ovoj LISTI!' Viški arhipelag uvršten na prestižni popis geoparkova od globalnog značaja

 
Modra špilja
 Zvonimir Barišin / CROPIX

‘Službeno je! Geopark Viški arhipelag od danas je član UNESCO-ve Svjetske mreže geoparkova! Čestitamo i zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način doprinijeli ovom projektu. Sigurni smo da je ovo samo početak velike i lijepe priče za otok Vis i njegov arhipelag’, napisali su na stranici na Facebooku Turističke zajednice Grada Komiže.

Dosad je taj status u Hrvatskoj imao samo park prirode Papuk. Radi se o mreži svjetskih geoparkova UNESCO-a koju čine područja geološke i geomorfološke baštine od međunarodnog značenja.

Na prijedlog Nacionalnog povjerenstva za svjetske geoparkove UNESCO-a, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike podnijelo je 2017. prijavu za uspostavu geoparka - viški arhipelag. Inicijativu za uspostavu ovog geoparka pokrenuo je Hrvatski geološki institut zajedno s gradovima Visom i Komižom. Prijavu je pripremila radna skupina na čelu s Jakšom Božanićem, dipl. ing. geol., i stručnjacima dr. sc. Tvrtkom Korbarom, prof. dr. sc. Joškom Božanićem, dr. sc. Josipom Belmarićem i Dalkom Zanki, dipl. ing. biol.

Područje viškog arhipelaga značajna je zona Jadranskog mora unutar koje je u geološkoj prošlosti, prije 220 milijuna godina, došlo do velikih promjena prodorom dijapira, mase užarene dubinske prasoli, uzdižući sedimentne ploče formirane petrifikacijom pijeska i ljuštura organizama. Vrhove toga magmatskog prodora danas čine otoci Jabuka, Brusnik, Biševo te Palagruža kao geološki najstariji otok Jadrana koji, kao i otok Brusnik, pod utjecajem tektonske aktivnosti stalno raste, pisala je Slobodna Dalmacija.

Viški arhipelag obuhvaća i sedam područja koja su u različitim kategorijama zaštićeni Zakonom o zaštiti prirode: uz otočiće Brusnik i Jabuka, uključena je i Modra špilja, Medvidina špilja, otok Ravnik i njegova špilja, te uvala Stiniva.

Uspostavljanje geoparka 'viški arhipelag' pridonijet će podizanju svijesti o važnosti zaštite geološke i geomorfološke baštine, ali i prepoznavanju geoturizma kao jedinstvene turističke ponude.

Sve o geoparku Viški arhipelag pročitajte na službenoj stranici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:23