INTERVJU: BRANKO HRG

'SMANJIT ĆEMO PDV NA HRANU NA 10 POSTO' Predsjednik HSS-a o kolaiciji s HDZ-om

 Foto: Sandra Šimunović / CROPIX

Računamo na preferencijalno glasovanje i iz ovih izbora želimo izaći čista obraza. Ne želimo ništa što nismo zaslužili i zato nas neće moći zvati trgovačkom strankom

Kada je prije nepune četiri godine izabran za predsjednika HSS-a, Branko Hrg, dugogodišnji gradonačelnik Križevaca, obećao je preustroj stranke koja je pala na samo jednog saborskog zastupnika. Najavio je promjene u vođenju stranačke politike, a kao glavne razloge lošeg rejtinga naveo je koaliranje sa “SDP-om koje im nije donijelo ništa dobroga i HDZ-om koje ih je skoro uništilo”.

Zato smo ga odmah pitali zašto i na ovim izborima HSS ide u koaliciju s HDZ-om?

- HSS je do sada ulazio u koalicije nakon izbora, što su birači često osuđivali. Smatram da je puno poštenije unaprijed pokazati gdje si i s kim si. Naše partnerstvo temeljeno je na ulasku Hrvatske u Europsku uniju i članstvu u EPP-u koji su većinska politička snaga Europe. Na tim temeljima želimo graditi dugoročnu suradnju na primjeru CDU-a i CSU-a. HSS će kao dio Domoljubne koalicije s HDZ-om pobijediti na izborima na temelju programa koji je u dobrom dijelu okrenut selu i proizvodnji hrane, decentralizaciji te jačanju obrta, malog i srednjeg poduzetništva. HSS je u ovoj koaliciji strateški partner HDZ-u.

Kakav je politički dogovor? Navodno ste među osam stranaka Domoljubne koalicije dobili najviše - dogovorili ste tri sigurna mjesta u Saboru i još pokoji mandat u preferencijalnom glasovanju.

- HSS će biti zastupljen na listama u deset izbornih jedinica. Naša kampanja bit će usmjerena na preferencijalno glasovanje za kandidate HSS-a i na temelju tako osvojenog broja glasova utvrdit će se konačan broj mandata HSS-a u okviru naše koalicije, kao i udio u izvršnoj vlasti.

Nije li to ipak politička trgovina za koju ste najavili da više neće biti dominantna u HSS-u koji je imao ‘imidž’ trgovačke stranke?

- Mi ne trgujemo mandatima nego naš koalicijski sporazum baziramo na programskim osnovama. Po tome smo sigurno drugačiji od svih, a zbog preferencije će se vidjeti koje su stranke politički trgovci. HSS će iz ovih izbora izaći čistog obraza, mi ne želimo ništa što nismo zaslužili, a potrudit ćemo se da zaslužimo što više. Kad sam se kandidirao za predsjednika HSS-a, naglasio sam da HSS više nitko neće moći nazivati ‘trgovačkom strankom’. Toga smo se držali na lokalnim i EU izborima, a toga ćemo se držati i na ovim izborima. HSS ne želi ništa što nije zaslužio!

Kako to da se u javnosti nigdje ne spominje vaša uloga u najvažnijem resoru Ministarstva poljoprivrede? Već ga svojataju iz HDSSB-a.

- Da bi netko imao ministra, mora pobijediti na izborima i imati program za resor, a ne samo želju da ima ministra.

Jeste li zainteresirani za taj resor i na koji način?

- Da, zainteresirani smo. Mi smo napravili Program za selo i poljoprivredu prije dvije godine. Prezentiran je diljem Hrvatske i dostupan je javnosti na našoj stranici. Nijedna druga stranka se ni u jednom trenutku nije time bavila osim u svrhu skupljanja političkih poena. Resor sela i proizvodnje hrane HSS-u je, a i našoj koaliciji, iznimno značajan. Nema ništa važnije od hrane!

Što ćete promijeniti ako dobijete povjerenje da vodite Ministarstvo poljoprivrede?

- Jačanjem i udruživanjem OPG-a oslabit ćemo uvoznički lobi i poboljšavati uvjete za proizvodnju hrane te očuvanja života na selu.

Aktualnog ministra Jakovinu nazvali ste elementarnom nepogodom za selo. Što nije napravio dobro, a mogao je?

- Njegov mandat je elementarna nepogoda za sve sektore koje pokriva Ministarstvo. Od sumnjive prodaje apoteke, afere sa šećernim kvotama, drastičnog pada sektora, čudne raspodjele kvota prodaje trupaca od strane Hrvatskih šuma, izrade lošeg Programa ruralnog razvoja, nesposobnosti njegova provođenja te namještanja Pravilnika kojim se pogoduje velikim sustavima na štetu OPG-a kao što je primjer Mjera 4.2.1., gdje Jakovina želi trima tvtkama istog vlasnika, osnovanim očito samo u tu svrhu, dodijeliti 15 milijuna eura. Vjerojatno je to vlasniku obećao sam Milanović u svom helikopterskom desantu na Osijek.

Što bi se dobilo smanjenjem PDV-a na hranu za koji se zalažete?

- Više puta smo tražili od Vlade da smanji PDV na hranu na 10%, na taj će se način itekako pomoći građanima, povećati potrošnju i očuvati domaću proizvodnju hrane. Takvim rasterećenjem obuhvaća se sve stanovništvo, svaka obitelj, zaposleni, nezaposleni i umirovljenici. Kada sam premijeru Milanoviću prije dvije godine postavio pitanje hoće li smanjiti PDV na hranu, on mi je odgovorio: ‘Nećemo smanjiti porez na hranu jer bi to bilo populističko ponašanje’, a sad kad oni uoči izbora najavljuju smanjenje PDV-a samo za dio namirnica, to više nije populističko ponašanje?!

Slažete li se s inicijativom doktora Njavre da bi trebalo osnovati agrarnu banku s povoljnim kreditima za proizvodnju hrane i ubrzati raspolaganje neobrađenim državnim i privatnim poljoprivrednim zemljištem?

- Kao što sam rekao, mi smo Program za selo i poljoprivredu napravili prije dvije godine. Citat iz našeg programa: ‘U okviru HBOR-a osnovati poslovnu jedinicu koja se može nazvati HBOR-OPG kojoj će glavna zadaća biti kreditiranje razvoja hrvatske poljoprivrede i razvoja proizvodnih subjekata i zapošljavanja na seoskom području, olakšati financiranje i povećati ulaganja u modernizaciju proizvodnje i nove tehnologije. Restrukturiranje i modernizacija poljoprivrednih gospodarstava’. U Programu je jasno razrađeno i upravljanje hrvatskim poljoprivrednim zemljištem, za što je potrebno donijeti novi zakon kojim će se regulirati raspolaganje državnim i privatnim poljoprivrednim zemljištem te provedba komasacije, na temelju projekta ‘regionalizacije poljoprivrede’, s najviše 100 ha kupnje i 100 ha zakupa i prednošću kod kupnje i zakupa OPG-ima. Drago mi je da se dr. Njavro slaže s našim programom.

Ako dođete na vlast, što bi Domoljubna koalicija trebala napraviti u prvih 100 dana i koja bi trebala biti uloga HSS-a?

- Potrebno je smanjiti broj ministarstva i reorganizirati državnu upravu. Ukinuti nepotrebne agencije i službe približiti građanima. Pokrenuti izmjene niza zakona u cilju da postanu normalni, jasni, provedivi i na korist građana i gospodarstva. Smanjiti represiju državnog aparata spram građana i gospodarstva. Pokrenuti izmjene Zakona o PDV-u u cilju smanjenja PDV-a na hranu na 10%. Odmah pokrenuti izmjene Programa ruralnog razvoja s OPG-om u prvom planu.

Prosvjetni ste radnik pa se zalažete i za besplatne udžbenike za osnovnoškolce. Kako to učiniti u cijeloj državi?

- Gradonačelnik Zagreba dijeli besplatne udžbenike, ali svojim građanima uzima 18% prireza. Ako želimo ravnomjeran razvoj, pitanje besplatnih udžbenika mora riješiti država za sve osnovnoškolce u Hrvatskoj, bilo da sama kupi knjige svima ili da dio poreznih prihoda prenese na lokalnu samoupravu uz obavezu kupnje udžbenika za osnovnu školu. Na taj bi se način popravljala socijalna slika društva, a bio bi to i doprinos pronatalitetnoj politici. Prošle godine državne agencije potrošile su više od 300 milijuna kuna na razne konzultantske usluge, a za približno toliko novca mogli su se nabaviti udžbenici za svu osnovnoškolsku djecu u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 02:51