PROMJENA NA POMOLU

Smeta vam južina? Neće još dugo potrajati, meteorolozi imaju detaljnu prognozu za iduće dane

U petak će na kopnu biti oblačno s čestom, ponegdje i obilnom kišom,a već u nedjelju će prevladavati sunčano
Ilustrativna fotografija
 Paun Paunovic/Cropix

Stabilnom vremenu bliži se kraj - tlak zraka pada, južina jača, biometeorološke prilike sve su nepovoljnije. Dolazak promjene najavit će i jutro u četvrtak osjetno toplije nego prošlih dana, te mjestimična kiša, na sjevernom Jadranu vjerojatno i grmljavina, navodi se u prognozi koju je za HRT pripremila Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U petak će osvježiti, a kiše će biti u većini krajeva, ponegdje i obilnije, osobito na Jadranu i u obliku pljuskova s grmljavinom.

Tijekom vikenda razmjerno svježe, tijekom subote uz razvedravanje, ali još ponegdje i kišu, osobito u južnijim krajevima. Puhat će umjerena i jaka bura, lokalno i s olujnim udarima. Od nedjelje na kopnu ponovno mjestimice maglovita jutra.

Početkom novoga tjedna bit će mirnije, uz temperaturu zraka i dalje većinom nižu od prosječne, te u početku stabilno, a vjerojatnost za kišu raste u utorak.

Danas će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti djelomice sunčano, uz više oblaka navečer. Puhat će umjeren do jak jugozapadni vjetar. Dnevna temperatura bit će iznad 20 °C, a porast će i jutarnja, na 6 do 12 °C.

Djelomice sunčano bit će i u središnjoj Hrvatskoj. U drugom dijelu dana više oblaka, a navečer i u noći na sjeveru očekuje se kiša. Puhat će umjeren i jak jugozapadni vjetar, popodne uz poneki olujni udar. Jutro osjetno toplije, a danju 19 - 20 °C.

Na sjevernom Jadranu i u gorju promjenjivo, ponegdje i pretežno oblačno, mjestimice uz malo kiše, koja će biti češća u Gorskom kotaru i na širem riječkom području, a prema kraju dana može i zagrmjeti. Puhat će umjeren i jak jugozapadni i južni vjetar, u višim predjelima s olujnim udarima. Temperatura podjednaka kao u srijedu ili malo niža.

image
Trodnevna prognoza
Dhmz

Promjenjivo će biti i u Dalmaciji. Sunčanih razdoblja bit će više na moru, a oblaka u unutrašnjosti, gdje je mjestimična kiša najizglednija. Puhat će umjereno i jako jugo i južni vjetar, moguće i s ponekim olujnim udarom. Temperatura većinom od 15 do 20 °C.

I na jugu Hrvatske bit će više oblaka uz mogućnost za vrlo malo kiše, uglavnom u zaobalju. Puhat će većinom umjereno, prolazno i jako jugo. Temperatura zraka uglavnom od 16 do 21 °C."

U petak će na kopnu biti oblačno s čestom, ponegdje i obilnom kišom. Već u subotu će postupno prestajati kiša i naoblaka se stanjivati, a u nedjelju će prevladavati sunčano. Uz sjeveroistočni vjetar, temperatura će se osjetno sniziti, osobito dnevna, a u nedjelju će i jutro opet biti svježije.

I na Jadranu u petak kiša i lokalno izraženi pljuskovi s grmljavinom, kojih će u Dalmaciji biti i u subotu, osobito na jugu. U nedjelju će se posvuda razvedriti. Jugo u petak slabi te potkraj dana na sjeveru okreće na buru. Za vikend će bura jačati i širiti se duž obale, a temperatura zraka se malo sniziti, osobito na sjeveru, prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:11