KUPCI IZNENAĐENI

‘Smežurane, bljedunjave, čudne boje...‘; Što se ove godine događa s hrvatskim mandarinama?

Neretvanska mandarina mora biti žuta do narančasta, plosnata, tanke kore i promjera pet do sedam centimetara

Neretvanske mandarine 

 Lucija Ocko/Cropix

Neretvanska mandarina, sitna, smežurana, bljedunjava, žućkastozelene boje i hrapave kore. Takve se mandarine prodaju po trgovačkim centrima diljem Dalmacije. Kupci su šokirani lošom kvalitetom, provjeravaju je li riječ o uvoznoj mandarini, pa kad na deklaraciji pročitaju da su proizvedene u Hrvatskoj, uslijedi dodatni šok. Neki su nam se javili, pitaju što se to događa s neretvanskom mandarinom, gdje su nestale one mirisne i slatke, "zlatne" mandarine, sočne i pune soka, kakve su nekada dolazile iz doline Neretve, piše Slobodna Dalmacija.

Ova je godina jako slaba za mandarine. Uroda ima, ali kvaliteta je poprilično loša, što se onda reflektira na ponudi pa se u trgovačkim centrima nudi sve i svašta. I niža kvaliteta ne prati nižu cijenu, loše mandarine prodaju se po cijeni dobrih.

O čemu se tu radi, provjerili smo izravno na terenu s proizvođačima i otkupljivačima mandarina. Mandarina ima dosta, urod se kreće oko pedeset tisuća tona, ali je kvaliteta plodova neujednačena, što je posljedica ljetošnjeg nevremena koje je u više navrata pogodilo neretvansku dolinu.

Krupa je doslovno uništila pojedine lokalitete, odakle i dolaze mandarine lošije kvalitete, dok je na drugim područjima, oko ušća Neretve, urod zadovoljavajući i u količini i u kvaliteti. Proizvođači se žale da je puno sitnije mandarine, takozvane treće klase, koja ima jako lošu prodaju na tržištu. Njezina je otkupna cijena 10 centi, a neki ih otkupljivači uopće ne žele otkupljivati i distribuirati.

No, kako se kaže, svaka roba ima svoga kupca, pa tako i ove lošije mandarine, ali njihova prodajna cijena mora biti u skladu s kvalitetom, niža, naravno. Na deklaraciji treba istaknuti da se radi o trećoj klasi, pa tko voli, nek izvoli. Neki će kupci kupiti lošije mandarine za manje novca, ali treba omogućiti ponudu i onima koji žele kupiti "normalne", žute, zrele i sočne plodove. Problem je kad se loša roba treće klase nudi pod prvu klasu, kažu nam proizvođači.

No to je u sferi trgovaca, a ne proizvođača, koji su, kao i kupci, žrtve trgovačkih lobija u lancu proizvodnje i distribucije mandarina. Drugi je problem što su već krajem rujna neodgovorni pojedinci brali zelene mandarine i skladištili ih u komorama za prisilno dozrijevanje, pa se takvi plodovi još mogu naći u prodaji uglavnom po velikim trgovačkim lancima. Takve mandarine prisilno su žućene, otuda im smežurana kora i blijeda boja. Mogu mijenjati zelenu boju u žutu, nikada neće biti narančaste, ali uvijek ostaju kisele, piše Slobodna Dalmacija.

Pa gdje bi kupci i kako mogli nabaviti kvalitetnu mandarinu a da ne budu prevareni? – pitali smo neretvanske proizvođače.

Najbolje je kupiti mandarine direktno od proizvođača. Diljem gradova i općina u Hrvatskoj započela je prodaja mandarina na štandovima, i to direktno od proizvođača iz doline Neretve. To je jedan od mogućih načina, drugi je izravna online narudžba od neretvanskih OPG-ova, koji mandarine dostavljaju na kućni prag u velikim gradovima. Cijena je oko dva eura.

Svi kupci koji žele pojesti pravu mandarinu moraju paziti što kupuju. Neretvanska mandarina mora biti žuta do narančasta, plosnata, tanke kore i promjera pet do sedam centimetara, ovisno o sorti s udjelom soka od oko 40 posto. Kad se guli kora, otpušta eterično ulje karakterističnog mirisa za ovaj zaštićeni proizvod.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:35