OPREZ!

Smije li se jesti proklijali krumpir? Odgovor ovisi o jednom detalju, obratite pažnju jer riskirate teško trovanje

Za što veću sigurnost preporučuje se proklijali krumpir - koji je još uvijek tvrd i kojem su pažljivo uklonjene sve klice - pržiti

Krumpir, ilustracija

 Anp/Ddp Usa/Profimedia/Anp/ddp Usa/profimedia
Za što veću sigurnost preporučuje se proklijali krumpir - koji je još uvijek tvrd i kojem su pažljivo uklonjene sve klice - pržiti

Proklijao vam je krumpir. I što sad? Je li dovoljno samo ukloniti klice i praviti se kao da ih nikad niste primijetili ili je takav krumpir ipak najbolje baciti u smeće?

Proklijali krumpir sasvim je prirodna pojava, ali to što je prirodna ne znači da je zanemariva, jer pojava klice na ljusci nije samo estetski i gurmanski problem, piše Slobodna Dalmacija. Klijanjem se mijenja i sastav krumpira i to tako da u njemu raste količina solanina, spoja koji nije ni najmanje preporučljiv za konzumaciju, a u većim količinama može uzrokovati teško trovanje.

Solanin je toksični glikoalkaloid koji se pod određenim uvjetima nakuplja u biljci, klicama i gomolju krumpira a trovanje tim spojem može u roku od 24 sata od konzumacije uzrokovati gastrointestinalni, živčani i egzantematozni sindrom ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2025 00:14