DONESENA ODLUKA

Smijenjen jedini Hrvat u općini Derventa, krive ga za posjet Milanovića: ‘Najviše mu zamjeramo ratnu zastavu...‘

Nikolaš je tijekom Milanovićeva boravka u Derventi držao zastavu hrvatskog naroda u BiH sa stiliziranim hrvatskim grbom i trobojnicom

Zoran Milanović u Derventi

 Predsjednik.hr

Lokalni parlament u Derventi u srijedu je donio odluku o smjeni potpredsjednika skupštine te općine Marinka Nikolaša kojega su optužili da je odgovoran za posjet predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića i dodjelu odličja 103. brigadi Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Hrvatski predsjednik u posjetu Derventi bio je 25. ožujka nakon čega su političke strane sa srpskim predznakom ljutito negodovale zbog činjenice da je on tom prigodom uručio odličje brigadi HVO koja je 1992. godine sudjelovala u odsudnim bitkama za obranu Bosanske Posavine od srpske agresije.

Većina u lokalnom parlamentu Dervente predvođena Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika inzistirala je na tome da je za organiziranje Milanovićeva posjeta odgovoran Nikolaš kao jedini dužnosnik iz reda Hrvata u lokalnim tijelima vlasti.

"Nikolašu najviše zamjeramo što je držao ratnu zastavu iako je znao da će to izazvati ogorčenje stanovnika Dervente", izjavio je Slavko Tomaš, predsjednik kluba zastupnika SNSD-a u općinskoj skupštini Dervente.

Nikolaš je tijekom Milanovićeva boravka u Derventi držao zastavu hrvatskog naroda u BiH sa stiliziranim hrvatskim grbom i trobojnicom.

Derventa je među općinama u BiH iz kojih su Hrvati gotovo u cijelosti prognani.

Prema popisu stanovništva iz 1991. godine ondje su živjele 22 tisuće Hrvata ili 40 posto ukupnog broja stanovnika dok ih je na popisu 2013. godine bio tek nešto više od dvije tisuće.

No stvarno stanje na terenu zapravo je još gore jer u cijelom Derventskom dekanatu Vrhbosanske nadbiskupije prema podacima prikupljenim nakon posljednjeg blagoslova domova od prijeratnih 48.481 Hrvata – katolika sada ondje stvarno boravi njih tek oko 700.

Derventski dekanat prostire se na oko dvije tisuće četvornih kilometara od Donjeg Svilaja naslonjenog na granicu s Hrvatskom i rijeku Savu do vučjačkog gorja uz rijeku Bosnu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2024 16:09