PODIGNUTA OPTUŽNICA

Smijenjen ‘ravnatelj iz pakla‘ u Bjelovaru, za v.d. doma izabrana socijalna radnica

Da se Kraljiću sprema smjena dalo se naslutiti i iz odgovora koje nam je poslalo Ministarstvo rada upravo u vrijeme kad je Kraljić podnosio neopozivu ostavku
Dom za odrasle u Bjelovaru

Zlatko Kraljić, ravnatelj državnog Doma za odrasle u Bjelovaru protiv kojeg je DORH podigao optužnicu zbog zlostavljanja na radnome mjestu i spolnog uznemiravanja triju radnica, u utorak kasno popodne podnio je ostavku na ravnateljsku dužnost. Iako je formalno ostavku podnio sam, na nju je zapravo bio primoran nakon što je DORH u utorak objavio da je protiv njega podigao optužnicu. Upravno vijeće bjelovarskog Doma koje je informacije o Kraljićevu nedopustivom ponašanju prema dijelu zaposlenih dobilo još prije godinu dana, ali ih je uporno ignoriralo i Kraljića štitilo, njegovu je ostavku je prihvatilo. Za vršiteljicu dužnosti ravnatelja je, kako doznajemo iz bjelovarskog Doma, Upravno vijeće imenovalo socijalnu radnicu u toj ustanovi, Ljiljanu Maćešić. Vršiteljica dužnosti ravnatelja, koja je uz to kako doznajemo i pred mirovinom, može voditi Dom najdulje godinu dana, a u tome razdoblju Upravno vijeće te ustanove mora raspisati natječaj i imenovati novog ravnatelja.

Da se Kraljiću sprema smjena dalo se naslutiti i iz odgovora koje nam je u utorak kasno popodne, upravo u vrijeme kad je Kraljić pred Upravnim vijećem Doma u Bjelovaru podnosio neopozivu ostavku, poslalo Aladrovićevo Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne skrbi, a u kojem se spominje "eventualna smjena ravnatelja prije isteka mandata".

Brzina kojom su se stvari u utorak,nakon objave vijesti da je DORH podigao optužnicu protiv Kraljića u bjelovarskom Domu za odrasle odvijale, pokazao je da sustav na protuzakonito ponašanje ravnatelja prema zaposlenima reagira tek kad to ponašanje DORH okarakterizira kao kazneno djelo. Naime, Upravno vijeće Doma, jednako kao i inspekcijska služba Ministarstva rada, već godinu dana znaju za ozbiljne pritužbe triju zaposlenica bjelovarskog Doma o tome da ih ravnatelj spolno uznemirava na radnome mjestu kao i da to da prijave o tome na sve načine pokušava zataškati. Upravno vijeće i Ministarstvo obaviješteni su o pritužbama bivše njegovateljice toga Doma koju je ravnatelj Kraljić, zbog sumnje da upravo ona nadležnim institucijama šalje anonimne prijave o stanju u Domu kaznio premještajem s mjesta njegovateljice na radno mjesto domske pralje.

Spolno uznemiravanje triju i zlostavljanje na radnome mjestu četvrte zaposlenice, međutim, tek su dio nepravilnosti u postupcima smijenjenog ravnatelja bjelovarskog Doma o kojima su Jutarnjem listu zaposleni u toj državnoj ustanovi svjedočili. Zadnji u nizu zviždača, zaposlenik toga Doma Momir Božić koji je odlučio javno, i to pod svojim imenom i prezimenom preko Jutarnjeg lista upozoriti na problematične postupke sad već bivšeg ravnatelja prema zaposlenima, ovoga tjedna na kućnu je adresu dobio obavijest o izvanrednom otkazu kojeg mu je Kraljić odlučio uručiti zbog istupa u Jutarnjem listu. Pred novom vršiteljicom dužnosti ravnatelja bjelovarskog Doma, Ljiljanom Maćešić, naći će se tako i odluka o izvanrednom otkazu Božiću koji je javnim upozoravanjem na dugotrajno nezakonito Kraljićevo ponašanje prema zaposlenima nastojao potaknuti nadležne u sustavu socijalne skrbi i DORH-u da napokon reagiraju.

Bjelovarski Dom za odrasle pruža smještaj i skrb za 170 odraslih osoba sa psihičkim tegobama i pod ingerencijom je Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne skrbi. To Ministarstvo imenuje tri od pet članova Upravnoga vijeća te ustanove, dok su dva člana predstavnici zaposlenih u Domu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 23:33