UDALJEN S DUŽNOSTI

SMIJENJENI ISTRAŽITELJ RATNIH ZLOČINA NA OVČARI 'Predmet Ovčara u MUP-u nije postojao do ožujka 2017., zvao sam ministra da se primi toga'

 
Nikola Kajkić
 Vlado Kos / CROPIX

Bivši policijski istražitelj ratnih zločina počinjenih na Ovčari 1991., Nikola Kajkić, obratio se javnosti nakon što je u veljači udaljen s čela policijskog tima pod optužbom da je povrijedio službene dužnosti, piše Dnevnik.hr.

Odmah na početku rekao je da ne bi volio da se ovaj događaj dovodi u vezu s najavljenim prosvjedom u Vukovaru. O svojem dosadašnjem radu rekao je da ga je inkriminirao MUP.

'Devet mjeseci sam radio na ovom predmetu. Obavio sam blizu 300 obavijesnih razgovora. Toliko nije napravljeno u zadnjih 10 godina na teritoriju cijele Hrvatske', kazao je Kajkić i dodao kako je napravio i velik broj poligrafskih testiranja te zajedno s kolegama pripremio spis od 26.000 stranica s brojnim videozapisima.

Opovrgnuo je sve optužbe koje mu se stavljaju na teret, a iz Koordinacije braniteljskih udruga čiji je član poručuju da se istražuju istražitelji, umjesto da se istražuju počinitelji zločina na Ovčari.

"Žao mi je što osoba koju se cijeli slučaj tiče nije baš u potpunosti surađivala", kazao je Kajkić.

Rekao je kako se ispitivalo 40 počinitelja zločina.

"Ne znam o kome se radi, a i da znam ne bih vam mogao reći. Nisam ni u jednoj stranci i svoj posao radim časno. MUP laže da se nije dovoljno dobro radilo na predmetu Ovčara. Ja sam napravio dobar posao i ne zamjeram si ništa. Bio sam na dobrom putu, ali rezultati su, ne mojom krivnjom, izostale. Predmet Ovčara u MUP-u nije postojao do ožujka 2017., ja sam ga oformio", ističe Kajkić.

Kaže kako je 10 puta zvao ministra Božinovića da ga primi zbog predmeta Ovčare.

"On je samo kazao kako nema vremena", kazao je Kajkić i dodao da policijski istražitelji PU Vukovarsko-srijemske rade u nezadovoljavajućim uvjetima.

Zamjenik glavnog ravnatelja policije Josip Čelić o razlozima Kajkićeve smjene kaže: 'Ravnateljstvo policije nije bilo zadovoljno dinamikom istraživanja ratnih zločina na Ovčari. Utvrđeno je da je Kajkić zaista napravio niz povreda službene dužnosti i zbog toga mora snositi posljedice', piše Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:35